Sunday, December 26, 2010

petua nak tidur lena

masa : 7.26a.m
tarikh : 26 Dis 2010
tempat : bilik tido aku 
cuace : sejuk mcm dalam aircond

hmmm...
hari ni entah dah hari keberapa aku xleh tido malam
aku xtau la ape kene ngan mate aku ni
skru tercabut ke?
wayar putus ke?
kenapa aku xleh tidoo weh? kenape!

kalau mase kuliah start..
mule la mate kejenye nak pejam je
kepala dah aim kat bantal je.
tapi bile cuti, cuti yang sangat panjang dan membosankan
mate ni xnak pejam pulak!

ermmm..
kalu ikot logik akal, mungkin otak aku xbekerja kowt
sebab tu aku tido skejap pon xpe.
yela kalau dah hari2 dok ber facebook
makan, minum, then layan movie..
mane nye otak nak gerak kan?
sampaikan aku nak kire budget sem depan pon,
simple calculation kene gune calculator!!
aku tadi g tulis ucapan kat novel yang bakal aku hadiahkan kat syed amirul
then tangan aku kaku.
nak menulis pon rase macam kekok giler.
aku nak tulis pon mcm xconfidence je
sorry mirul,tulisan buruk sket
xsuprise kan?
aku nak bagi hadiah, tapi aku da tulis kat blog
actually si Mirul pon dah tau
sebab aku siap tanye lagi kat dia,dia ade ke x novel yang aku nak bagi kat dia
HAHA xpelah, janji ikhlas auww~

ok
berbalik pade tajuk asal
aku risau la kalu2 benda ni berlarutan sampai kelas da start nanti
so aku pon gunekanlah kecanggihan yang ade untuk mengatasi masalah aku tanpa perlu merujuk kepada mana2 pakar kesihatan secara bersemuka atau anta surat
kalau bab2 IT,aku memang failed la
aku xreti sangat nak search secare effisyen
so aku bukak jelah ape yang kuar di sane ekk
aku jumpe la something yg bg petua tido lena
petua dia dah cantik dan sangat lengkap.
tapi masalahnya mane aku nak kaut ingredient utk ikot petua tu

petua 1 ; bunyiknya lebih kurang mcm ni, 2 sudu apple cider + 1 sudu madu bancuh dlm secawan air.
mane daa aku nak sebat apple cider tu?
bukan malas nak beli, tapi tah lah.. kalau nak g beli sendiri, xade lesen nak bawak kereta g Maslee atau Giant berdekatan, nak kirim abah pulak, nant dia tanya ape jadah benda yang aku kirim ni?? masakkk!

petua 2 ; minum air rebusan kurma cina + sedikit manjakani.
baru aku tau wujudnya kurma cina
tapi xpenah pula aku nampak orang jual manjakani
kalu pil manjakani yang jamu tu aku penah la nampak..

tadaaaa mantop gitu~

aku pon meneruskan pancarian aku sampailah aku terjumpe 1 forum
ade sorang brader tu mengadu la dia xleh tido malam
so dia tanye la dlm group tu ape yang dia patot buat?
then aku bace lah respon dari brader2 yang lain
ade yang memberi idea bernas
ade juge yang nganjeng HEHE
ade ke patot suruh minum Livita ngan Red Bull?
ade gak meroyan xleh tdo~

ade yang mencadangkan
1. buat senama yang berat pade siang hari..so malam je, automatik mate ni akan pejam dan akan                          bangun pada keesokan harinya *heaven giler
2.  minum susu b4 tido..
3. kene adjust posisi mase nak tido
maknanya kalau tido meniarap,jantung kite dihempap badan then tu yang ganggu konsentrasi nak tdo
senang ckp ikot je cara tido Nabi Muhammad SAW ye =D
4. makan 1 sudu besar madu asli
5. amik minyak aromaterapi sapu kat muke *bukan tonyoh kat mate
6. kalau da kritikal sangat, makan ubat batuk atau pil selsema. tapi yang ni x digalakkan la

ade pulak yang buat lawak suruh dengar khutbah atau mane2 ceramah agama, mase tu mate akan ngantok atas bantuan nates2 yang ade di sisi and =D betul betul!
ataupon hantok kepale kat dinding, kalau bernasib baik anda akan terlena xbangun2! HAHA

ok da kul brape ni.. 
kene tidur sejam dua, 
nant xade tenaga nak masak,
hergh! chaiyok sakdi!

4 comments:

ANATI SOKI said...

ha!! minum susu panas sblm time tido mg berguna gila bila susah nk tido!! hehehe

sakdi said...

anat,, minum susu panas ye?ooo kite minum susu Merigold dalam icebox tuh, HHAHA

NICK IRFAN said...

huh! sy klu nk bagi tidu lena jgn tidur waktu siang.. ehehhhe

sakdi said...

masalhnye nak tido malam xbuleh,so tido la siang,kekekeh siyes xleh tido.xtao nape

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...