Monday, May 2, 2011

Ikan Kerapu Sweet Sour

HELLOOOOO..

siap sudah 1 kerja sebagai seorang suri rumah tangga yang single
ape lagi kalau bukan masak.
aku bangun pagi2 sambil gosok2 mate terus gi dapor
bila aku gi sinki, agak terkujat r tengok ikan yang aku xpenah masak sedang direndam dengan bangganya

"Ibu, ikan kerapu ni nak masak ape?"

"Masak la masam manis, ni ibu dah tolong potongkan timun, nenas, carrot.." 

emmm...dari dialog beliau, itu bermakna aku yang kene masak.
dah faham sangat dah. tak lame pastu terus dia gi luar umah, kemas2.
aku terus bongkar buku resepi arwah mak aku..
fuh! nasib baikkkk ada resepi. i love u mak!
bace punya baca, alah senang je..
ha, xpercaya senang?
OK we start NOW!

CARA2 nya..

ikan kerapu yang dah dibersihkan korang lumurkan dengan 1 sudu kecik garam, sedikit black pepper n 4 sudu tepung jagung.. lumur rata2 dan goreng ikan tu dalam kuali yang ada minyak.

inilah ikan kerapu.. 

untuk sos sweet sour..apa yang korang kene wat adalah...

tumbuk 5 lada merah, 10 cili padi, 3 ulas bawang putih, 5 ulas bawang merah dan tumiskan dalam kuali
tambahkan 3 sudu sos cili, 1 sudu sos ikan, sedikit stok ayam *aku malas wat stok ayam, so aku letak kiub pati ayam je.
lepas korang kacau2 kasi rata, tambah suku cawan air n 3 sudu gula n sedikit ajiNoMoto
tambahkan carrot, timun dan nenas yang dah potong2 tadi
tambahkan 2 helai daun limau purut yang dah dihiris..
last sekali tambahkan suku cawan air yang dicampur dengan 1 sudu tepung jagung.
kacau beberapa saat n dah boleh padam api.
dah siap..
next step adalah benda aku paling benci iaitu kemas dapor, HAHA

aummm makan budak!!!
now kite plak makan dia. huahuahua..

OK, BUBYE! :)

p/s:nak siang ikan kerapu sumpah mencabar kesabaran aku. HAHA

10 comments:

Far8 budak baik said...

ehh..mak ngan ibu lain eh??
weh weh..sedap ar nmpk..
post laju kat aku boleh..
p/s kemas ar dapo tu..pemaleh!! =phaha

cik sakdi said...

lain la farid. ko suruh mak ko masak sudah xpayah nak pos2 laju. HAHA
:)

aleen aiden said...

omaigod...nak sebelah ikan tu....hu3

cik sakdi said...

aleen, nah gigi ikan je yang tinggal. wahaha

tips remeh alexa said...

gosok dulu tak gigi ikan garoupa tuh?

Prince Halilintar said...

prince pon pernah try masak masam2 manis ni..tapi pakai ikan siakap..hebat betul cik sakdi ni masak..patut la prince terbau2 ikan kerapu..boley wat calon isteri ni..haha

opps, bgun tido tadi dah mandi n gsk gigi tak?ke terus masak je ni..ehehe

cik sakdi said...

tips: leh gak berus gigi ikan ni,tp gune berus gigi awk la. hahaha

prince: prince masak? xpcaya la. buktikan!

Sekamar Rindu said...

salam.....


sungguh menyelerakan....:))

Prince Halilintar said...

alahai..xcaye eh cik sakdi..nnt prince masak konfem cik sakdi terbau2 masakan prince..hahaha

cik sakdi said...

SR. bab makan laju. haha

prince, alah, tah rasa ape nnt? memang la terbau, tapi bau hangit kan? ekkeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...