Sunday, July 24, 2011

SEGMEN : PUASA DAH DEKAT.

Assalamualaikum..


hari ni aku nak mengejoin segmen oleh kak Rafina Mimi. adeh actually baru kenal blog tu, so xsempat beramah mesra. panggil kak Mimi la. comel gitu. hehe. Ok sape nak ngejoin klik banner tu.

****************************

bile citer pasal puasa.
sejak aku budak2 sampai la dah boleh jadi mak budak
selama 20 tahun aku idop kat dunia ni,
kenangan masa puasa yang aku xleh lupe mestilah kenangan mase aku ponteng puasa.

sebelum akhil baligh,
aku pernah dan agak selalu ponteng puasa.
ni semua gara2 tanda protest coz bapak aku xpernah offer sehari puase dapat singget
tapi bile bapak aku xlayan protest yang aku tunjuk,
ditambah pulak dengan citer ustazah kat sekolah agama kalu xpose kat neraka jadi ape..
aku terus puasa.
tapi bile minggu depannye ustazah cerita kite leh berbuke kalau xlarat..
balik sekolah pukul 5 hari tu jugak terus aku togak air sejuk.

mase budak2 dulu, pendek akal..
kalu aku ponteng puasa, bukannye aku nak makan kenyang2
aku suke curik2 togak air laici kat icebox ngan cekop seketul ayam.

benda paling bangang bile aku curik ayam masak kicap kat kuali mase orang xnampak,
pastu aku lari sembunyi dalam bilik air sambil makan.
paip air dibuka utk cover.
paling sadis bile akak aku siap kire ayam n dia perasan ilang satu
mati2 aku nafikan aku yang makan. 
muke nak mcm muke pasha sanda kene fitnah
last2 dia bau tangan aku, sah ade bau ayam masak kicap!

kalau dulu aku kecik2 puasa mase cuti sekolah.
so dah la dok umah sorang2..
agak2 line clear semua da gi keje..
aku dok masak megi.
sampah plastik megi tu aku selitkan kat tempat rahsia.
pinggan,sudu garpu semua aku basuh n siap lap bersih2
meja aku lap n makesure xade setitik kuah pon tertinggal
dengan konfidennye aku mengaku puasa kat abang aku bile dia tanye
tapi agak bongok coz aku tertinggal periuk megi tu atas dapor.

kalau dah akhir2 puasa..
mestilah meja umah aku penuh dengan kuih raya.
ade lebih 30 balang oooo..
agak2 aku 'gastrik' kalu puasa,
aku balun sebalang kuih raya. bukannye diorang perasan,
pastu bekas balang tu aku lupuskan dengan membakarnya kat belakang rumah..
bukti kene dihapuskan segera!
tapi parah jugak nak jawab kalau ibu tanya
"Sakdiah, ada nampak x ibu punye kuih tart. hari tu ibu beli 3 balang, dah tinggal dua."
jawapan aku?
 aku wat2 tertido coz PENAT berpuase la kononnye.

benda paling hebat..
kalau aku ponteng puasa, aku akan berlakon kononnye aku beriye2 nak buke puasa
barulah lakonan puasa penuh tu menjadi.
tapi disebabkan terlalu obvious sangat lakonan aku
family aku mcm dapat meneka yang aku xpuasa.
abang aku asyik2 tanye tol ke aku ni puase?? ciss!

Ah, tu semua citer berbelas tahun dulu..
mase hingus meleleh pastu kesat kat baju kawan.
aku ceritakan bukan untuk nak ngajar tips2 untuk budak2 atau bapak budak nak monteng puasa,
tapi sebagai panduan mak2 budak utk detect anak dia menipu puase.
baik nye aku ni. 

kini aku dah besar, matang dan berwawasan
malah baik hati dan penyayang. kihkih
aku nak ngucapkan selamat berpuasa.
dan selamat menunaikan ibadah.
adik2 yang sekolah tu..
balik sekolah jangan terus gi icebox teguk air laici k.
jangan contohi aku.

yang baik dijadikan ikutanyang jahat dijadikan tauladan(eh tol ke peribahasa aku ni.)

Sekian. kisah benar aku.
:)

51 comments:

cucu umie said...

gagaga..pergh jahat juga hang kan sakdi..tapi biase ah budak2 kan..tpy ayie dulu kalo tak pose kena ketok ketampi depan rumah..haha

cik sakdi said...

ala ayie, idop kene pandai pikir strategi. tp dulu ingat nak makan je,kalu lapar sikit rase nak mati. kehekhe

Wanie said...

huhu..nape nak ponteng puasa?
rotan baru tau..hehe
mak marah ke kalau tak puasa?
time tu kan tak cukup umo lagi..
mesti mak tau kamu yg curi2 makan..haha

cik sakdi said...

wanie. tah la ingatkan diorang xtau kite xpose, tah mcm ne diorang tau, hebat tol la. ehe biase la kecik2 takot la nak gtau kite xtahan haus n lapar, rase mcm looser gler, haha

aiman fanboy k-pop said...

samalah..tapi cara kita berbeza..hahahahahaha.........uuuiiiissssh!biasalah budak2......

Diyana said...

comel oh cerita kecik2

Mrs.Yie said...

menarik jugak cerita ni..erm..ada permulaan,ada pengisian dan ada pengakhiran..gud luck..! :)

syrupmasin said...

hai pencuri ayam :D

cik sakdi said...

napr aiman curik ape?? kehkhe

cik sakdi said...

diyana mase kecik2 jela comel.kalu org tua wat benda mcm ni buruk bebenor, haha

cik sakdi said...

kak mimi, tq tq, haha

cik sakdi said...

salleh, comel kan aku curik ayam. alololo comelnye. haha

sekamar rindu said...

salam...cik sakdi,

"Sakdiah, ada nampak x ibu punye kuih tart. hari tu ibu beli 3 balang, dah tinggal dua."
jawapan aku?
aku wat2 tertido coz PENAT berpuase la kononnye."


part tu yg paling beshhhhh..:)

cik sakdi said...

yela SR, elok la x jawab dari kite menipu dibulan puase. kehkeh

ILA HonEyBuNNy said...

tetiba teringat puasa zaman kecik2 dulu jugak...hehhe

haha...penat puasa konon2 yer..ihihi

Aisyah Aina said...

haha...sengal je kau...

aku tak pernah langsung ponteng puasa tau...hahahaha

cik sakdi said...

ila, haruslah kononnye penat puasa tu. lapar kot.. haha

cik sakdi said...

aina xcaye aku kau xpernah ponteng mase kecik. eeee sumpah xcaye. haha

muhamad hanif said...

AHAHAHAHHAH,

teruk seh kau. eiiiuuuwww.


mak budak sapelah ni kan..

PeRmAtA bIrU said...

hahah.. makan lam tandas erk.. pandainya cover buka air paip...huhuhu... :)

cik sakdi said...

ah anep, sape jadi anak aku, aku xkesah kalu dia wat dajal. sebb aku pon same. haha

cik sakdi said...

permate biru, yela, nnt orang pelik la pehal senyap je dalam bilik air.kene cover lebih. haha tulang campak luar.hehe

Anif Abdullah| AA said...

dah basuh tangan lum masa taip ni?kang keyboard bau kicap lak..meow!! kekeke..

cik sakdi said...

AA.. haruslah dah basuh.eii tu mase kecik la. cuci tangan xgune sabun. haha

ZORA said...

zaman budak2 memng best...:)

Ezay Hadry said...

bole plak makang dalam bilik air? hehe tapi budak2 kan..lebih kurang gak..bile pikir balik malu oh malu..

[sutera kasih] said...

puasa yang yok, pulang rumah buka periok hehe budak2 slalu nakal kan time puasa :P

tia @ Ini Kisah Tia said...

hahaaa . nakal jugak nih masa budak2 .. hehee .. tak menahan ayam masak kicap tuh .. haha

Puan Kutu said...

haha nakal betul bab ponteng puasa ekk..:)

cik sakdi said...

zora, mase budak paling best,wat ape pon leh dimaafkan. kihkih

cik sakdi said...

ezay, padahal makan dlm bilik air xelok kan?coz tu tempat kotor, huhu bungok tol dulu

cik sakdi said...

Sutera Kasih, eleh2 dia dulu pon mst ade tipu2 jugak ni. kankan?

cik sakdi said...

tia, ayam masak kicap plg senang nak cekup la,kalu masak berkuah kan leceh nak amik dlm periuk, hahaha

cik sakdi said...

puan kutu, skrg da taubat dah, hehe

cik sakdi said...
This comment has been removed by the author.
pena said...

hahaha... nakal betul..

mykhalis said...

betul ke ni dah taubat..leh caya ke?ahaks

Nizam Ijam said...

rajin join segmen yer :)



” Nizam Ijam Dot Com”

Syuxer said...

whahahah nakal sungguh sakdi neh..ponteng puasa cam komando jah ahhahah

Prince Halilintar said...

baru taw kenakalan cik sakdi ni blh tahan jgk kan..slmt time budak2 dulu..prince pun pernah jgk..baru nk bljr pose la katekan..haha

cik sakdi said...

pena, memang la. bru nampak mcm budak yg comel. hehe

bro khalis,, ni muke suci ni. maunye xcaye lg, da taubat ni,hehe

cik sakdi said...

nizam, bosan2 join ah. cuti ni.:D

syuk,, kahkah komando,, abah dulu komando gak tau perangi komunis. kahkah

prince,, mase kecik dulu ponteng pose je, xadela mcm prince siap baling selipar dalam dodol. hehe

alif haris said...

hahaha .. budak nakal monteng pose ye :D
dulu adek sy monteng pose mkn meggi mentah .. wakakka

chemay said...

lepasnie kena puasa penuhhhh.
kecuali time2 "tu"
heheh
:P

cikal ananda said...

Assalamu 'alaikum,,
kunjung awal nie cik,,
salam kenal..
Nak ikut awak nie,
Thanks ye,.

amna said...

saya pun nakal sgt2 dulu.
kalau pergi sekolah petang, mesti curi2 makan dlm toilet dgn kawan sekelas. ingat lagi, time tu darjah 1 ke drjh 2. hehehe.. ^^''

SELAMAT BERPUASA ^^

aleen aiden said...

mak aku selalu jumpa tempat rahsia aku.aku xtau nak buat rahsia kat mane lagi dah.slalu kantoi.keh3

apple hijau said...

ha ha ha...ketawa guling2 baca cerita ganas tapi sadis ni sakdi...

cik sakdi said...

alif, alah megi mentah tu dah biase da makan kalu ponteng pose. gune megi kari. muehehhe

cik sakdi said...

chemay, yela skrg xpose mase tu jelah. xleh lebih2, jenuh nak pose. kahkah


cikal. ha, sile2

ha amna. kat sekola xberani la nak wat dajal. takot ooo cikgu tau, n malu la kalu kwn tau kite x pose. haha

cik sakdi said...

aleen, biase la mak kau naluri hebat kot mcm profesor X kat xmen tu. haha



kak epal, tu ha anak akak make sure jangan buat mcm tu. kehkeh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...