Wednesday, August 17, 2011

7 benda JANGAN buat lepas makan.

HAI HAI assalamualaikum.


hari ni aku tak ponteng kelas.
sila berikan tepukan!!!

aku datang kelas.
sila berikan pelukannn!!!

bila aku datang kelas..
aku dapat ilmu.
lecturer aku share satu video
so aku nak share kat korang. kehkeh

sekarang ni bulan ramadhan.. 
bulan menahan lapar dahaga di siang hari.
tapi bulan kekenyangan di malam hari.
alang2 mencekik.. apa kata mempraktikkan benda yang tak elok dibuat lepas makan.
kalau yang dah tau tu.. layan kan jelaaaa...


1. MEROKOK.

lagi lagi bulan pose ni.
bagi perokok tegar,, orang pas makan gi la kasi hadam dulu..
yang ni pas makan terus bantai rokok sedas dua.
 kalau dah tak tahan pon tunggu la setengah jam..
ini disebabkan kalau isap rokok pas makan,, effect dia 10 kali ganda.
jeng jeng!!


apa kata xpayah merokok. berenti je terus.
kan comel.



2. MANDI

benda ni memang menjadi larangan sejak azali.
kalau mandi lepas makan dikhuatiri sistem penghadaman jadi lemah.

lagi satu.. leh buncit perot tau.
tapi aku pelik kawan aku dok bantai mandi x buncit pon. aiseh.




3. MAKAN BUAH

sebenarnya mcm yang kita tahu xelok makan buah lepas makan.
sepatutnya makan buah sebelum korang makan makanan berat.
ikot sunnah nabi.
makan buah sejam atau 2 jam sebelum makan k.
dikhuatiri korang akan kembung kalu makan buah lepas mencekik nasik.

emmm.. smalam aku bantai tembikai lepas makan. OK jek. huhu





4. BERJALAN


jangan berjalan lepas makan. 
perot boroi  comel korang xleh hadam nutrisi makanan tu
so membazir je makan carrot, ikan segala..

cadangan aku.. apa kata bantai borak ngan member lepas makan. 
kasi nasik turun dulu..
kalu bukan bulan pose,, aku n geng leh layan borak 2 jam ooo.





5.  MELONGGARKAN TALI PINGGANG


menurut slide lecturer aku..
kalau korang tetibe longgarkan tali pinggang coz kenyang sangat..
maksud aku tali pinggang kat seluar.
maka
usus korang leh berpintal.

kelakar kan?





6.TIDUR


benda kegemaran semua.
bila kenyang..mata semua nak kuyu..
bila korang directly tido lepas makan,, potensi dapat gastrik lebih tinggi.
senang buncit dan gemuk.

aku mengaku ianya benar coz aku suke buat. haha

lagi satu..
kalau lepas sahur korang tido balik..
mesti besoknya susah nak bangun tido kan??
kan?kan?




7. MINUM AIR TEH

"bang teh ais satuuuu...."

"bang teh O ais limau satu.."

yeah.. itulah air fabret aku juga.
rupa rupanya air teh xelok diminum coz dia ganggu penghadaman.

kalau nak elok minumlah vitagen atau yakult lepas makan k.



SELAMAT BERBUKE


bubye. :)

27 comments:

Wanie said...

selalu makan buah lepas makan..hehe

memang teh tak bagus diminum mase makan main meal..kalau makan ringan2 xpe boleh minum..

budakijaupendek said...

nice info la!
wa... nk bg pelokan! hehehe

IMANSHAH said...

semayang2

IMANSHAH said...

semayang2

muhamad hanif said...

oh,

patutlah kau buncit,

kau selalu amalkan yea tak ?



wakakakakaka !!

cik sakdi said...

kak wanie..xtau pon slame ni xelok. alah tapi bantai je. kekeeh




fara,, meh peluk2 skali peluk bayar singget. hahahah

cik sakdi said...

ye anep. aku gemok pasal amalkan benda ni la weh. mane kau tauuu. hahah

~~Ticer Wann~~ said...

dah ubah cara makan buah lepas dapat info pasal ni satu ketika dulu... cuma teh je tak bleh tinggal.. addicted sangat...

Mr.Thinker@Ali said...

lepas makan terus mandi. syok~~


HAHA! belum buncit lagi. x nampak tanda2. nak kena stop sblm x nampak kaki. :p

cik sakdi said...

ticerrr,, kite dah tau pon masih x ubah lg. hoho




ali.. adoi kalu dah xnampak kaki tu dah tahap kronik tu. hehehe

aleen aiden said...

lah,aku ingat paling senang nak ilnagkan rase senak perut akan makan terlalu banyak adalah dgn berjalan sebanyak mungkin.aku slalu ouh keliling rumah selepas kekenyangan.keh3

ILA HonEyBuNNy said...

wahahhah...

kena baiki neh kesilapan....lepas makan suka mandi,berjalan, n tertido sebab kenyang sangat...ehhehe

tahniah sebab posa harine n pergi kelas..hehehhe

cik sakdi said...

leen.. aku pon terpedaya dowww dulu.aku pk kalu jalan lemak2 tu leh le terbakar. rupe2 nye salah. hoho





ila..ye tahniah pada diri sendiri. ingt senang ke nak pujuk diri gi kelas? hehe

bloghok said...

trawikh3

syrupmasin said...

adakah anda perokok?? :D

cik sakdi said...

bloghok. eee sunat xpe. ceh tau le dia g terawih. hoho

Anati Soki said...

ooh!! anat kemabli berblgowalk!!! setelah sekian lama menyepi.. hehehehe
oooh!!!
yang part mandi lepas mkn tuh mmg setuju.. anat slalu buat cmtu.. perut dah selambak punya buncit.
sedih

cik sakdi said...

salleh. kalau ye kenape? wahahah

Si Gadis Semasa said...

okay , tk dpt minum teh o ais lah pasni T___T

cucu umie said...

wey, dekt rumah aku air teh tu kire wajib ah kalo berbuka..hahaha

alif haris said...

berpintal ? wakakakkaa !
ni mesti yg kes perut kehadapan sgt

mykhalis said...

dia share dia yang tak berapa nak percaya..ngelat betol!

YOUsoF said...

Terima kasih perkongsiannya..


Kalau 2 jam tu buat solat sunat or baca Quran.. indah kan.. ;P

Memang dah terbiasa telan buah lepas makan kan..

Prince Halilintar said...

sama2lah kite amalkanye cik sakdi =)

cik sakdi said...

anattt... i miss u!
ok xstady? yeye:)




gadis.. haha same la.. xmau le minum teh. nak minum teh pon makan dengan kuih le...




ayie. mcm bapak aku le mesti wajib minum teh, sebab tu la perot bapak aku skrg dah xleh makan pedas. xtahan

cik sakdi said...

alif,, ish orang yang wat kajian tu serius tau. kehkeh




bro khalis.. betullah selalu g kenduri kawen pon makan buah lepas makan nasik minyak. hehe




you,, ehem borak 2,3 jam xade salahnye. nak merapatkan silaturahim.

Anif Abdullah| AA said...

kalau tido tu ermm... memang AA akan tido arrr..mata berat kut?hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...