Saturday, February 8, 2014

Tips ke zoo singapore 2014

Hai Assalamualaikum

Semalam selesai sudah aku bersama rombongan ke Zoo Singapore.
Kalau ikotkan hati remaja semestinya menciap ciap nak ke USS kali ke dua
Tapi kenelah ikot ketebalan dompet.
Amboi lemak katak la baru balik Bali dah nak g USS plak
Disebabkan tips ke Zoo lebih simple, aku share ni dulu
Tips ke Bali lain kali jela. Mungkin tahun depan. Haha





1. Passport n autopass

Barangsiapa yang terasa nak drive masuk singapore
Adalah wajib untuk standby dalam 20 dollar utk bli autopass
Pass ni mcm kad touch n go jugak
Nanti kat imegresen singapore korang leh tanya yg tukang cop pasport tu mana nak beli
Lokasi dia senang je. Kat blok B
Parking je, nnt ada orang akan catit no kete korang n suruh g kaunter blakang
Kad autopass aku dah expired so aku kene renew kat blok b tu gak
Renew roadtax takde bayaran dikenakan
Kalau beli kad kene bayar $10 n baki kad ada $6 ke $4 lupa la plak haha
So pastu korang leh topap autopass kat 7 eleven atau mane mane pam minyak
Dinasihatkan tpup je $10 takde la melilau nak parking
Sana jangan main main
Nak kene saman senang giler

Ok tu berkenaan autopass
Next pasal passport
Make sure passport korang hidup lagi
N make sure valid lagi 3 bulan
Bukan apa, takot tak lepas plak nak masuk singapore.
Buat naye je
Sape yang ada kad putih boleh isi siap2 kat rumah
Dia akan bg extra kad putih masa cop passport masuk singpore nanti

2. Tiket masuk zoo

Part ni paling tak best
Harga tiket dia mahal sket la
$28 utk dewasa n $18 untuk kanak kanak
Ni harga utk non citizen
Dinasihatkan korang check kat website dia dulu
Dekat dekat zoo tu ada gak night safari dgn river ape tah
Semua tengok binatang gak
Tapi beli tiket kat tempat sama

Untuk park dekat zoo
$3 untuk jam pertama
Maximum charge $8
Bayar guna autopass
Aku kat sana dekat 5jam
So kene $8 la


3. Bawak air dan jajan

Kat Zoo ni dia bg je korang bawak makanan sendiri
Syarat dia jangan bg nasik lemak korang kat beruk ke, rimau ke.
Benda paling penting skali bawak air banyak banyak
Sebab nak jalan jauh
Kitorang leh dikatakan gi semua tempat jalan kaki
Nak naik trem tak mampu plak nak byr $5
So air mineral memang korang nak sangat
At least sorang 2 botol kecik
Kudap kudapan macam sandwich n nugget pun best gak kalau bawak
Tapi jajan mcm kuaci, kacang nyanyin memang akan myusahkan diri
Sana jangan buat perangai buang merata okeh

Sana ada gak mesin air gedegang
1 botol coke $3
1 botol mineral $3
1 botol jus $4

Tapi air mcm ro yang leh refill air free tu takde ek
Aku ingat ada
So menciap ciap mineral 2 botol share ber3
Kalau tak sempat beli kat msia
Kat pintu masuk zoo ada kedai kedai
Leh beli 1 mineral $2

3. Pakai baju n kasut paling selesa

Yes yes awek awek cun sekalian
Aku tau motif korang g sana bukan nak tgok binatang
Tp nak bergambo sakan masuk dlm instagram kan? Hahaha
Walaupun nak nampak cun baju baju aneh seperti dress, baju 18 lapis 
Atau ape2 bju yang bikin tiak korang bertakung air tak payah la pakai
Lagi bagus pakai jeans dgn tshirt
Sana panas wooioooiiii
Dinasihatkan pakai kasut
Jgn pakai boot atau heels
Mampos nanti kaki ayam pusing zoo
Bawak jugak payong atau topi
Sape nak menggedik leh pakai sunblock takde sape nak saman

4. Datang seawal mungkin

Zoo ni bukak pukul 8 sampai lewat petang
Lagi awal lagi nyaman
Leh tengok feeding time
Tgok show
B4 masuk mintak map kat awek cute jaga pintu
Leh congak2 nak lalu jalan mana dulu

Kamera jgn lupa cas
Banyak giler tempat cantik leh amik gambo
Even tempat babun pun serius cantik
Leh la posing maut

oh lagi satu...

toilet sana ada air kat sinki je ye.
so bawak lah wet tissue.
atau tahan jela sampai Johor. kokokohhhh

Okay aku rasa setakat tu je tipsnya
Selamat jalan jalan



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...