Monday, February 27, 2012

TIPS nak simpan duit.

HAI assalamualaikum.


telah menjadi kebiasaan, amat SUSAH sekali buat remaja remaja khususnya pelajar nak simpan duit.
selagi kad ATM ada baki selagi tu la tangan rakus nak gi cucuk cucuk.
selagi nampak mesinATM kat mane2 selagi tu kaki laju je nak menyibuk ke situ.


sebagai seorang pelajar selama beberapa abad..
selalu sungguh aku kesempitan wang nak menjamah sesuap nasi.
kadang kala di waktu2 emergency la duit x cukup singgit nak naik bus balik rumah..
duit x cukup nak wat tambang bus express..
duit x cukup nak beli nasik goreng kampung setelah seminggu xmakan nasik
dan banyak lagi contoh yang tak kurang tragisnya.



Oleh itu aku nak share satu cara yang sangat berkesan untuk simpan duit.
telah aku praktikkan selama beberapa bulan.
hasilnya dalam wallet aku sentiasa ada duit spare.
tapi aku tak jamin la 100peratus akan berkesan kat korang tau.



Caranya senang je. sesenang makan kacang sambil tengok cter ESTET.


masa korang baru dapat duit PTPTN atau ngah kaya raya..
apa salahnya asingkan beberapa helai note 10 atau singgit dan lipat duit tu ikot kreativiti
aku x galakkan korang lipat dua atau empat duit tu
sebab senang sangat korang nak bukak nanti.
kalu kratif leh lipat jadi bentuk love, baju atau ape ape.
lagi susah bukak lagi bagus.
dah lepas lipat leh la selit kat celah2 wallet korang tu.

lipat jadi gine pon boleyyy























hasilnya korang tak akan guna duit tu kecuali betul2 terdesak antara hidup dan 
mati.
korang akan rasa malu nak bukak balik lipatan kertas takot orang nampak.
dan tanpa disedari kemungkinan duit yang korang lipat dan selit tu akan terpelosok sorang2 selama beberapa tahun.
untuk kesan paling maximum.. suruh boipren atau gelpren korang yang lipat duit tu kasi bentuk love.
mesti korang sayang giler nak bukak.


OK selamat mencube.!
bye.

19 comments:

bdk johor said...

wa cuba nak lipatkan bentuk love.. tapi jadi bentuk monyet lak. camne tu?
hahaha..

~~Ticer Wann~~ said...

wahh jenuh la nak melipat duit ni... dah la tak kreatif... hoho...

KhaiRin : anies said...

sakdi, nnt duit tu 'terjadi' duit hantaran la pulak hehehe

anif abdullah| AA said...

dah tua2 ni gigih lah nak lipat2 macam tuh atau bentuk love2..haha

*lama betui tak singgah sini

teha said...

dulu penah lipat bentuk love.. hihihi :)

ZORA said...

btol jugak ni..huhuhhuh

ABU said...

Bagus gak tips ni.. But still endup duit tu diguna kalau terdesak kan haha

semutsengal said...

tips nak simpan duit,

jangan belanja orang.

Wanie said...

balik lipat sume duit kertas yg ade..hahaha

budakijaupendek said...

kretip la u sakdi. bhahaha.
i'm back ^^

kiwi said...

haha..kiwi kena cuba ni..nti akhir2 sem nti sah2 sesak bab duit ni..haha

adan said...

ok.. tips amat berguna.. tp aku tak pandai langsung lipat bentuk love bagai.. simpan dekat kad lesen je la.. hehe

Fara E's said...

gila kreatif lipat duit camtuh . haha

alif haris said...

wah smart idea kau ni sakdi.. aku salu buat selit2 kt celah2 je.. tapi nt nk suruh si dia lipatkan duit 100 tuk aku.. hahaha .. mst berkesan

iema ツ said...

memang berkesan pun cara ni . haha

Misha Ieza said...

bagus juga tips ni tapi tak pandai lah nak lipat duit :(

jus manggis murah said...

wkwkwk keren nih

distributor jelly gamat said...

kreativ bangt

sMiLe Vs SaD said...

rasenya xjd kt aku sbb aq mmg suka lipat2 duit buat origami ps tuh prgi koperasi skolh bg yg brlipat cn tuh jerr , hakhak3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...