Friday, December 31, 2010

isu encik Ghimau

Haloo..

bahang bola belum habis lagi ke?
aku ade bace paper beberapa hari yang lepas
Harimau Muda membaham Sang Garuda
yela skuad bola sepak kan dah menang buat kali pertama
so kat paper paling hangat topik tu la.
selain daripada menepis fitnah dan provokasi dr media Indon,
ade jugak la terselit pendapat rakyat yang touching dengan penggunaan Harimau Malaya
diorang cakap Borneo ni bukan sebahagian daripada Malaysia ke?
kenapa gune istilah Malaya?
Ok macam yang kita tahu,
sebelum Malaysia terbentuk pada 16 September 1963
semenanjung Malaysia dekenali sbg Malaya
So, ade rakyat berfikir Malaya yang digunakan merujuk kepada Semenanjung dan mereka mendesak supaya ia ditukar kepada perkataan Harimau Malaysia. Baru Unite!

Ok jawapannya senang je
Harimau Malaya bukanlah menunjukkan simbolik Malaysia=Harimau 
jawapan nya ialah Harimau Malaya adalah haiwan yang terpilih untuk mewakili Malaysia la
sebenarnya diambil dari Malayan Tiger

comel x?


macam Indon la dia pilih Garuda sbg simbolik kpd negara dia.
yang aku xfaham manusia ni. benda kecik pon nak dibesarkan la
yg Indon pon satu.. ade ke diorang ckp Harimau Malaya xwujud.
dia ckap kite curik dari Harimau Sumatera
eh semua dia ckp kite curik
kalau rakyat dia curik harte benda rakyat kat sini tak ape pulak.

Entah apa apa jek. kadang kadang tertengok juge channel Indon.
bile dengar berite kat  chanel tu je,mcm nak pecahkan je TV tu. HAHA


Thursday, December 30, 2010

bola di mamak

haloooo..


tahniah Malaysia coz menamatkan kemarau 14 tahun piala AFF tu
menang dengan aggregate 4-2
memula aku xpaham sangat bab aggregate segala
then abang aku explain baru ternganga aku faham..
hehe complicated jugak kan bola ni?

ok buat pertama kalinya abang aku ajak aku layan bola kat mamak
ye..
aku sangat excited bile abg aku ajak g mamak
1st time kowt dalam idup tengok bola kat mamak

excitednye!!!

dia janji nak amik aku kat umah lepas magrib
then aku kul 7.30 da terpacak da kat depan umah
ehhhh kesian dak2 ni kene tinggal
sibuk tanya makchu nak g mane..
sorry ye.. kene tinggal la korang.



banyak beza tengok bola kat umah kat mamak
coz kat mamak leh kite curik2 dengar diorang mengutuk
dan paling fun skali..
bile encik goalkeeper aka Fahmi
dapat halang bola masuk goal..semua bersorak

oh lain kali teringin nak tengok bersama jersi tersarung d badan
mest semangat lebih berkobar2 kan?

peace no war


untuk melihat skrin dengan lebih jelas,aku bawak la spek
xade la jadi mcm ayam tercakuk2 tengok TV tu

thanks kepade abg ku.. aum2 sayang anda
oh..total makan 3 dewasa, sorang kanak2 dan sorang baby
adalah RM42.50
oh itu tidak mahal coz macam2 diorang order
nan cheese + tandoori chicken dan lain2 benda mahal
aku?
mee goreng mamak tu pon makan xhabis
aku lebih focuskan pada abang2 yang terkejar2 bola tu

depan mate kami banyak lampu. silau mcm kepale Markus.hehe

malas nak cakap pasal indon
cume 1 je
DAH KALAH TU, DIAM SUDA..

p/s: kadang2 bace benda2 di internet melukakan hati kite, kekekekeh

Sunday, December 26, 2010

petua nak tidur lena

masa : 7.26a.m
tarikh : 26 Dis 2010
tempat : bilik tido aku 
cuace : sejuk mcm dalam aircond

hmmm...
hari ni entah dah hari keberapa aku xleh tido malam
aku xtau la ape kene ngan mate aku ni
skru tercabut ke?
wayar putus ke?
kenapa aku xleh tidoo weh? kenape!

kalau mase kuliah start..
mule la mate kejenye nak pejam je
kepala dah aim kat bantal je.
tapi bile cuti, cuti yang sangat panjang dan membosankan
mate ni xnak pejam pulak!

ermmm..
kalu ikot logik akal, mungkin otak aku xbekerja kowt
sebab tu aku tido skejap pon xpe.
yela kalau dah hari2 dok ber facebook
makan, minum, then layan movie..
mane nye otak nak gerak kan?
sampaikan aku nak kire budget sem depan pon,
simple calculation kene gune calculator!!
aku tadi g tulis ucapan kat novel yang bakal aku hadiahkan kat syed amirul
then tangan aku kaku.
nak menulis pon rase macam kekok giler.
aku nak tulis pon mcm xconfidence je
sorry mirul,tulisan buruk sket
xsuprise kan?
aku nak bagi hadiah, tapi aku da tulis kat blog
actually si Mirul pon dah tau
sebab aku siap tanye lagi kat dia,dia ade ke x novel yang aku nak bagi kat dia
HAHA xpelah, janji ikhlas auww~

ok
berbalik pade tajuk asal
aku risau la kalu2 benda ni berlarutan sampai kelas da start nanti
so aku pon gunekanlah kecanggihan yang ade untuk mengatasi masalah aku tanpa perlu merujuk kepada mana2 pakar kesihatan secara bersemuka atau anta surat
kalau bab2 IT,aku memang failed la
aku xreti sangat nak search secare effisyen
so aku bukak jelah ape yang kuar di sane ekk
aku jumpe la something yg bg petua tido lena
petua dia dah cantik dan sangat lengkap.
tapi masalahnya mane aku nak kaut ingredient utk ikot petua tu

petua 1 ; bunyiknya lebih kurang mcm ni, 2 sudu apple cider + 1 sudu madu bancuh dlm secawan air.
mane daa aku nak sebat apple cider tu?
bukan malas nak beli, tapi tah lah.. kalau nak g beli sendiri, xade lesen nak bawak kereta g Maslee atau Giant berdekatan, nak kirim abah pulak, nant dia tanya ape jadah benda yang aku kirim ni?? masakkk!

petua 2 ; minum air rebusan kurma cina + sedikit manjakani.
baru aku tau wujudnya kurma cina
tapi xpenah pula aku nampak orang jual manjakani
kalu pil manjakani yang jamu tu aku penah la nampak..

tadaaaa mantop gitu~

aku pon meneruskan pancarian aku sampailah aku terjumpe 1 forum
ade sorang brader tu mengadu la dia xleh tido malam
so dia tanye la dlm group tu ape yang dia patot buat?
then aku bace lah respon dari brader2 yang lain
ade yang memberi idea bernas
ade juge yang nganjeng HEHE
ade ke patot suruh minum Livita ngan Red Bull?
ade gak meroyan xleh tdo~

ade yang mencadangkan
1. buat senama yang berat pade siang hari..so malam je, automatik mate ni akan pejam dan akan                          bangun pada keesokan harinya *heaven giler
2.  minum susu b4 tido..
3. kene adjust posisi mase nak tido
maknanya kalau tido meniarap,jantung kite dihempap badan then tu yang ganggu konsentrasi nak tdo
senang ckp ikot je cara tido Nabi Muhammad SAW ye =D
4. makan 1 sudu besar madu asli
5. amik minyak aromaterapi sapu kat muke *bukan tonyoh kat mate
6. kalau da kritikal sangat, makan ubat batuk atau pil selsema. tapi yang ni x digalakkan la

ade pulak yang buat lawak suruh dengar khutbah atau mane2 ceramah agama, mase tu mate akan ngantok atas bantuan nates2 yang ade di sisi and =D betul betul!
ataupon hantok kepale kat dinding, kalau bernasib baik anda akan terlena xbangun2! HAHA

ok da kul brape ni.. 
kene tidur sejam dua, 
nant xade tenaga nak masak,
hergh! chaiyok sakdi!

Monday, December 20, 2010

credit to MIYO!

TAHNIAH.. TAHNIAH!!!

mule2 sila berikan tepukan gemuruh kpd sorang besfren aku
dia juga merangkap SIFU
beliau sangat hebat ye


jeng jeng jeng!!! =D



setelah beberapa kali aku menyaound aka sound beliau
tentang betapa handalnya beliau memasak
akhirnya dia berjaya memasak sejenis makanan yang diberi nama
NASI AYAM
*OOOOoooooOOOOooooOOOOOooo
*ombak ombak!!
ye miya!
aku sangat berbangga akan pencapaian anda yang sangat memberangsangkan
aku macam xpercaye je pagi2 bute kau dah call aku tanye pasal nasik ayam
actually malam tadi aku call kau saje je nak borak2 pasal masak2 tu
sebab aku ade ajar si Izzah tu care2 nak masak nasik ayam tu
so kepade member2 aku yang nak resepi tu
salin jelah kat link ni haaa...
amacam miya? sempat aku promote blog kau kan?? HAHA

oleh disebabkan kau da hebat masak nasi ayam
aku xkan sindir2 kau lagi
HEHEHE
aku memang pelik nape la hari ni ramai sangat yang call aku pagi2 buta
pada aku kul 9 pagi k!
waktu tidur aku tu
sebab aku kan tido lepas subuh..
aku punye nak cover suara mase kau call aku,
aku buat2 suara segar
tapi kau hampeh
"Kau baru bangun ke sakdi? sorry la kacau"
HAHA aku nak menyamar xjadik ke?
kejamnye kau! kantoi..kantoi..
Mr. Darling plak call
lepas aku x reply msg dia
kantoi buat kali kedua 
pastu cik Bell plak call
dia dah menciap2 macam mak orang suruh aku bangun.. HAHA
Encik Ex plak dia sms aku
aku macam biasa la
baru bangun tido memang mood suam2 kuku jek
so xlayan SMS
maaf ye =(

btw miya
tahniah sekali lagi
aku sayang kau aum2
aku rindu kau.
nant dah dok umah sewa jangan lupekan aku
masakkan aku nasik ayam! AHHAHAH

with love
SakdiGaga


Thursday, September 30, 2010

birthday di puncak gunung

ENTRY INI GEDIK malah PANJANG pula

dari aku kecik..
jarang rasanya aku sambut birthday
lagipon pada aku
birthday tu same jek macam hari hari lain
bezanya cume
dapat call free dari maxis & celcom.

tahun ni berbeza sangat!
aku dikelilingi kawan2
dan kawan2 baru
oh aku sangat terharu
honestly..
birthday kali ni paling BEST!

sebulan yang lepas..
Miya msg aku gtau aku nak tak join kelab Reccers g camping
panjat gunung
wah gempak nyah~~
aku tanpe fikir panjang terus setuju nak g perjumpaan tu
then aku pon dengan gediknye g daftarkan diri bersame2 miya and the geng=))
kebetulan pulak tarikh berlangsungnye kem tu pade 25 & 26 September..

Tarikh; 25 September 2010

pagi2 lagi dah bangun dengan lincahnye
alarm Handfon aku bunyik jek..
aku terus bangun dan capai tuala!!
wah pertama kali dalam sejarah!!
aku bangun kul6 dan terus capai tuala dan mandi..
tanpa sambung tido selama seminit pon!
BROVO sakdi!!

dalam pukul 6.45 miya dah call aku
dia tunggu kat tangga Tun Merah aka Tangga Batu Caves.
aku pon turun sambil bawak beg camping yang Killa pinjamkan..
terus kumpul depan KOOP
sementara tunggu bus tu,
macam2 aktiviti diorang buat
memperkenalkan diri & kumpulan.
kitorang pilih name kumpulan kitorang
PACAT!

Tempat; Gunung Datuk Negeri Sembilan

sampai sampai je..
kitorang kene jalan dalam 1 km b4 sampai tapak perkhemahan.

macam biase..
bile ade sebijik kamera jek..
aku bantai snap sampai lebam!
thanks kepade kekasih hati yang sudi meminjamkan kamera anda kepada saya
=))

mule2 turun je dari bus..
bace doa dulu ye
semoge segalanya berjalan dengan lancar dan selamat2 belaka=))

sile serius ketika bace doa ye..
nampak dengan jelas kat belakang tu ade signboard Gunung Datuk..
mule2 lalu kebun2 getah..
jauh gak perjalanan..
yang budak lelaki dok menipu
SEBATANG ROKOK JE LAGI NAK SAMPAI
SABAR LAH..DAH DEKAT NI
ye..memang sebatang rokok ye! =)

geng TUN MERAH bersatu! =))
sebatang rokok je lagi jarak perjalanan anda! hahaha penipu!
nasib baik xjauh sangat berjalan..
tapi belum2 pemandangan dah lawa
ade pokok2 getah berderetan..
cantik je ladang getah tu..
bersih..
tapi xsempat bergambo coz barang banyak sangat nak angkot
lagipon excited nak bercamping mengatasi segalanya.
=)))

sampai je kat tempat yang nak dituju..
kitorang diberi taklimat oleh jurulatih yang sedia ada
dia ada cakap cara2 nak cari tapak perkhemahan yang selamat..
dia pon cakap kalu nak mandi sungai aka air terjun pon buleh..
tapi make sure berkumpulan bla bla bla...
kitorang pon terus dipecahkan kpd 3 group.
1 group pasang khemah untuk berkumpul..
1 lagi carik kayu api
1 group lagi angkot barang2
aku mestilah cari kerja yang membolehkan aku bergambar sakan
maka dengan automatiknye akal kancil aku menyuruh aku mintak group tukang kutip kayu =)
bijak bijak anak Asmari

sampai tapak khemah teruih berposing sakan
cari kayu ke tu?? haha
hehe..
aku pon kutip kayu tau
kalu free jek aku snap2 gambo..
bukannye ape..
jarang nak bergambo kat hutan =))

i love hutan <3
bertimbun jugak la kayu kitorang kumpul
aku beriye2 pk yang kene masak gune kayu api segala..
tu yang aku kerah tenage budak2 ni kumpul kayu sampai menimbun..
sorry ye..

aktiviti seterusnya
pasang khemah la..
ape lagi..
benda ni xpayah nak cter banyak..
banyak benda lain yang aku leh cter panjang

khemah kami kiut
gigih membina tempat berteduh!
lepas tu..
benda paling aku tunggu..
mestilah memasak =))))

masak jgn xmasak
telur dadar yang sempurna
menu nye
Nasik
Telur Dadar
Sardin
Air Teh =)

kitorang makan sampai kenyang

next aktiviti sesi paling lawak
lebih lawak dari Raja Lawak
& lbh lawak dari Puan Rusnah beb!!
sesi kenal kenalan
then petang ade antanomi khemah
macam2 benda baru yang aku belajar
cara pasang khemah
cara pilih khemah
aku baru tau
tapak khemah yang dibuat dari plastik tu rupanya ade 1 lapisan lilin..
dia pon ajar cara yang betul pasang khemah.
masa tu memang lawak gler=D
jurulatih memang raja lawak
peserta plak spoting.
memang kene lah! =))

lepas tu jurulatih abang Ery ajar macam ne nak prepare atau pack barang b4 nak g hiking
selama ni aku pk benda berat letak kat bawah..
benda2 ringan letak atas..
rupanya benda berat macam kasut, makanan dalam tin, kene letak kat atas
benda lembut macam baju etc kene letak kat base beg
sebab..
bile kite letak barang berat dulu,
beban barang berat tu akan jatuh pada pinggang kita.
so bile kite letak kat atas, 
mase kite nak panjat2 tu, kite leh tunduk sikit..
so beban barang berat tu akan jatuh pada tulang belakang kite yang gagah..
lagi 1..
kesalahan besar para manusia ketika hiking ialah
suke ikat sweter kat pinggang
itu akan lebih menyulitkan pergerakan kite..
selain tu..
kalu nak pakai beg..
jangan londeh2 walaupon beg londeh treadmark budak JB sekalipon..
memang korang akan rase beg sangat2 berat bile korang pakai beg yang londeh..
trust me..

lepas je habis dengar abg Ery menceceh2 sambil wat lawak
dia pon ade gak tunjuk barang2 yang sepatutnya kite ade mase nak hiking 
tali, pisau rembo..bla bla bla..
dia pon ade cakap 
kalu boleh..
mase nak g masuk hutan..
kite prepare 1 paket coklat atau choki2 dalam poket
bukannye apa..
kalu kite tersesat..
gula dalam darah dapat diganti dengan makan choki2 tersebut..
 kalu minum.. leh minum air sungai.. tapi kalu gula n garam, mane nak cari??

lepas dengar ilmu kitorang ade aktiviti team building
memang syok habis la!
first dia suruh terbalikkan canves tanpa pijak tanah..
kitorang terjerit sane sini coz brother2 tu bantai simbah air..
last2 mase habis n kene marah ngan brother2 aka jurulatih.
last2 dengan focus dan kerjesama..
benda tu berjaya di terbalikkan..
actually..
x susah pon..

terbalikkan dari warna oren ke warna biru =)





alamak bz...
=)

Sunday, September 19, 2010

raye + gembire = cuti habis

entry ini terlebih panjang suda..

setelah sekian lame aku meninggalkan benda alah ni..
aku rase tido xlena mandi xbasah..
cih dasar penipu.. sebenarnye aku xrase ape2 pon..
aku update pon sebab aku takot aku xsempat nak cter aktiviti ghaye aku bile aku dah bermaustatin di Lendu balik. HAHA
al maklumlah mase start cuti hari tu..
lecturer dah bekalkan kitorang dengan sebuah assaignment LAW yang sangat kami suke..
sape lagi kalu Puan Rusnah a.k.a raja lawak punye kerja.. nasib baik hantar 27 hb ni.. 
so, 24hb dah buleh start buat.. 
ye.. itulah rutine group aku yang sangatlah aku banggekan selame ini..
OooOOOooo *ombak ombak =p

selain daripada itu,
kakakkah ayat karangan!
OK!
benda yang aku ngah risaukan ni..
kerja PAD ade banyak gler ni..
mampus satu haram pon aku xwat ag!
aku merancang nak buat tadi..
tapi aku g bantai main game + tengok cerekarama kat TV
oh cter nye tajuk Air Mate Nur Salina kot..
tragis betul kisahnye..
aku harap benda2 macam tu xjadik pade aku lah..
oleh disebabkan mase yang terluang aku biarkan macam tu aje.. 
aku meluangkan lagi mase yang ciput tu utk mengupdate blog dengan story yang leh dijadikan sejarah oleh anak cucu aku mungkin..

kepade anak cucu...
nenek zaman korang mase remaje tulis blog..
kalu nenek zaman aku memang lah pakai diary2 yang usang
macam kat drama..
diary dia punyelah detail..
aku pon suke menulis diary,
tapi aku x sekental watak dalam drama yang leh update story hari2 tanpa miss 1 pon
sedangkan aku yang mempunyai line internet walaupon kadangkala sedikit kesiputtan..
aku x ade keje nak update cter jek walaupon aku sangatlah FREE!
aku xtau nak cter ape..
xkan aku nak tulis..

*ye hari ni aku xtau nak tulis ape*
*so aku xleh kalu x update 1 entry sehari*
*i love u blog manje*
BUBYE!!

aku bukanlah dari golongan tersebut..
kalu xade topik sekalipon..
aku akan cube perah otak aku utk cari sebrape banyak topik bodo2 utk aku goreng..
macam kalu berborak lah..
mestilah kene pandai cari topik..
kali x hambar semacam jek
dan aku xnak cter scare detail sesuatu moment tersebut
coz aku x ade mase nak ingat gler2 setiap saat..
so aku selalunye cter sekali lalu jek 
kalu ade dialog pon...
xadelah panjang berjela..
buat semak aku bace jek..
lagi 1...
dah aku ni jenis pemalas dan x kreatif..
so aku x mempunyai cter2 lawak atau lawak spontan yang leh aku tulis..
aku suke tulis ape yang ade kat kepale otak aku tanpe henti..

OK itu adalah mukadimah kepada cter aku pade hari ni..

sebenarnya aku just nak cter aktiviti raye aku..
itu sahaja! 

bermule pada hari raye pertama (JUMAAT)
macam biasa lah..
raye bile dah besau ni xbrape syok coz selalunye aku dapat duit ghaye yang sangat ciput..
bile aku datang umah orang 
mereka akan ignore aku coz diowang pk aku ni dah keje
apatah ag pade tahun ni dengan berat beban aku pikul adalah 60kg..
mungkin ade yang menyagka aku ni mak orang..
saiz aku..
naik mendadak!

ye aku gemuk!!! TEMBAM

dan mungkin akan naik dengan lebih aktif pade musim raye ni..
pertama kali dalam sejarah aku beraye dengan berat badan yang terlebih angka 5..
hampir semua penghuni rumah yang aku kunjung menegur ke OVER an saiz aku..
termasuklah bapak aku sendirik..
OH! betapa kejamnya dunia yang memandang sebelah mate warge gemuk spt aku ni..
statement aku macam biase lah...
ORANG TENGAH BAHAGIA MESTILAH GEMUK!
oh..
aku baru teringat sebulan dua yang lepas aku sentiasa susah at..
bergaduh dengan kekasih at aku..
selera aku berkurangan sikit lah..
tapi badan aku seperti di pam2..
agak pelik di situ!!

OK kembali kepada cter asal..
raye pertama aku suam2 kuku..
best memang best..
sebab dapat bergambo macam nak rak

YEY RAYA!!!!!!

asmari's family =)
 ehemmm.. arep, bile awak nak ade kat gambar ni?
hahah berangan jek aku nihh

adif merenung mase depan..kakakah
kami keluarga rebina!!!

senyuman pagi raye
duit raye!
bersame kekanda tersinta..
aku makcik mereka=)



*ade mase aku upload gambo nant
bapak aku kejut aku bangun dalam kul 7..
ye sakdi..
kul 7!!
TAHNIAH!
kau bangun lambat ag..
maafkan saye wahai puan rusnah coz xdapat nak penuhi impian saye pade raye ini
aku tulis kat kertas tu dan hantar pade dia
PADE HARI RAYA PERTAMA,SAYA BERAZAM DAN AKAN MELAKUKAN SOLAT SUBUH PADE PUKUL 6 PAGI =)
azam senang pon aku xleh nak buat..
INSYA allah tahun depan.. Amin!!
aku g gosok baju raye yang abang shahir belikan..
pastu aku g mandi sunat raya,
aku niat dalam bahase melayu jek.. ustazah ade cakap..
doa dan niat dalam bahase melayu pon boleh coz allah faham maksud kite..
cume gune bahase arab lebih afdal..
then aku melakukan benda2 sunat pade hari raya iaitu..
pakai pakaian yang paling cantik atau baru.
pakai wangi wangi an
mandi sunat raya
menjamah makanan b4 g semayang raya
potong kuku..

aku x ikot abah g semayang raye coz aku kene hidangkan makanan segale..
senam robik.. karoke.. tarian poco2 bukan salah satu benda sunat ye..
sebenarnye banyak benda sunat lain.. tapi nak tau.. 
g search sendiri!

aku kene kemas2 meja..
sapu rumah..
ibu balik kg,so aku tetibe kene sapu.
OH TIDAK!
aku sapu.. faham2 jelah!

bile semua manusia dah balik dari semayang
aktiviti aku macam biasa lah..
mesej kekasih hati aku..
aku tanyelah benda basic yang die dah leh hafal..

dah balik semayang??
dah makan??
mama masak ape??
tadi watpe??

lepas tu..
aku dengan kejamye mencekik benda yang aku dan familia aku gotong royong semalam

ketupat
hasil usaha sama 
abah,abang nuar, kak ngah, abang shahir, kak seri, kak ET sbg penganyam utama.
aku, along dan ajib sbg team mengetatkan ketupat
along,ajib,abah & cik as team masukkan beras+rebus ketupat
abang lan.. abang hadfi.. tukar2 shift jaga api dan air ketupat

malam raye aku bersame ketupat...



ayam masak merah
hasil titik peluh
abang nuar, along, ajib n abang fendi sbg crew basuh ayam
aku,kak seri, kak ngah kumpulan potong memotong gurl
abg shahir,dan abg2 ipar aku sbg penggoreng ayam yang setia
kak long, kak ngah n aku tumis2 dan aksi campak mencampak bumbu telah berlaku dengan jayanya!
* pengakuan ikhlas... Kak Ngah..sorry coz orang selalu curik2 tabur ajinomoto dalam masakan itu,, HAHA

sambal goreng...
tukang potong... SAME PERSON
tukang goreng.. aku lah <3
tukang masak.. kak ngah,,
aku tukang godak n merangkap second chef r...

ade sambal kacang.. dengan lodeh..
yang ni malas aku nak cter coz aku xmakan pon dan aku tukang potong2 jek. 

nyum2


OPSSSS...
TERPAKSA MENGUNDUR DIRI COZ
kekasih hati dah mengaruk mintak super saver..


TO BE CONTINUED





Saturday, September 11, 2010

R.A.Y.A.

macam biasa..
2 hari b4 raya..
AKU BZ !!!
setiap tahun macam ni
tahun ni pulak ibu balik Muar awal
So...
kemas rumah & masak,
berada di tangan saya. =)
nasib baik ade kakak2 aku.. tapi diorang datang dah tengah hari
huh..
kalu masak sikit je xpe..
yang ni..
mak oii banyak gler
ketupat je 120 bijik

oleh disebabkan kebizian yang melampau...
aku sempat on9 fb jek
itu pon line macam siput!
aku nak upload foto..
kepale dia r.. xnak macam berjanggut aku tunggu..
macam nak tunggu ungka jantan beranak!
tapi.. benda paling best raya ni..
Aku,Ajib & Abg Fendi g Angsana carik kuih raya + tikar buluh..
first time kitorang g shopping last minute mase tu dah pukul 10.30pm
sale bukan main..
dan benda paling sengal..
aku xsempat beli kasut raya..
memang terbaikkk!

aku balik kampung hari Isnin ni..
coz ade family day kat umah kitorang hari ahad ni yo!
kene masak untuk 40 orang mencekik pagi ni..
sekarang dah pukul 2 tapi mate aku xnak pejam
sok dah r kene kerje lebih sikit..
abang akak aku plak banyak aje benda yang die nak masak..
pade aku lah kan.. masak benda yang senang sudahlah
macam soto ke, mee rebus ke, laksa ke..
yang ni,
diorang plan nak masak benda2 macam orang makan hari raya
amboiiii
kalu tenage kerja cukup, xpe jugak!
ayam masak kicap..daging beriani,sambal goreng.. sup daging..
hoh.. memang aku suke masakan yang leceh!
Oh xpe sakdi..
sambil makan..
sambil NGAP!

plan hari raya pertama nak kuar dating dengan arep tengok wayang,,, CANCEL
elok2 aku terpacak kat umah..
mase tu lah die nak balik kampung
ohh xpe xpe...
mybe Selasa atau Rabu boleh jumpa..
Nak setelkan semuanye (^_^)
sambil tu.. leh la tengok muke lame2 coz dah dekat 3 bulan xjumpa beliau..


macam biasa.. pagi raya..
mestilah kemas2 sikit n masak2 kuah lodeh sama kuah kacang..
aku x g semayang raya lah..
coz aku dapat merasakan bahawa rumah lebih perlukan aku
aku sapu2 apa yang patut dan hidangkan..


tapi aku paling xpuas at dengan siaran TV lah
semuanye rancangan tah ape2
siap tunjuk kartoon lagi..
xade ke drama yang best2 sikit pg2 raya ni..
cume tadi kat TV ade cter Hikayat ape tah..
syok r jugak cternye lawak2 manje =p

kami sekeluarga menonton HIKAYAT.. hahah













macam tahun2 lepas jugak aktiviti same jek
mule2 skali sesi mentekedarah
then dah kenyang.. sesi borak2 sampai lebam..
bile semua adik beradik aku dah datang..
sesi bermaafan dan kasi duit raye..
macam biase aku selagi bergelar student..
aku tanpa segan silu mintak duit ghaye dari semua kaum kerabat aku
sorang RM10 pon jadilahhhh... =)
 pastu..
sesi paling kecoh iaitu sesi amik2 gambo..
xpayah nak g studio..
amik kat umah sudah =p

keluarga YOKIES
















budak2 sume die aje nak bergamba..
lepas tu nak tengok..
lepastu berposing lagi.. kakkah memekak jek!
*DISEBABKAN INTERNET SGT LAJU,AKU UPLOAD PIC NANT2
lepas bergambo..
sambung berborak..
lepas tu.. g semayang jumaat.
aku pulak... TIDUR
BEST !!

Selalunye aku lepas zohor g balik Pontian,
tapi tahun nie x balik lah
beraya kat JB jek
balik kampung lambat..

oh...
aku kene tido..
dah lewat..
SELAMAT HARI RAYA!

Monday, September 6, 2010

KODOK DURJANA 2

ENTRY INI MENJEGKELKAN
SILA JANGAN BACA!

OK
kembali pade cerita tadi..
aku tadi buka pose dengan gembiranya
nasib baik aku x terbayangkan si kodok tuh.. 
HAHA
cakap pasal makanan,,
aku teringat kat channel singepore dulu,
ade 1 rancangan ala2 Jalan2 Carik Makan la..
tapi orang Cina la buat..
diorang pusing 1 negara diorang carik tempat makan paling famous la konon
aku xsure negara mane punye rancangan tuh
dia pon g kat 1 tempat ala2 warung
then ramai sangat yang makan kat situ walaupon tempatnye dah macam lorong hj taib tuhhh
warung tu jual 1 benda jek iaitu

BUBUR NASI panas 

dimakan bersama

KATAK MASAK KICAP!!!

dah xade binatang lain ke??
so diorang pon temuramah tauke warung tu.. pastu die cakap

"katak amat berkhasiat utk manusia malah ia sedap juga"sambil tengok kamera n kontrol macho.. CITTT

bile customer dia plak diinterview,diorang komen

"amat enak sekali!"

"Hmmmm rasanya seperti daging ayam tetapi lebih enak!"

"seekor katak cukup utk semangkuk bubur"

dan macam2 lagi komen positive yang aku dah lupe..

OK
kite lupakan cter tuh..
kite sambung cter yang pasal kunyit aku dan seekor kodok d dalam bilik aku tuh..

DUP DAP...DUP DAP..

bile semuanye ngah statik...
aku berdebar2
adakah kunyit aku akan gaduh dengan kodok tersebut?
mungkin kodok tersebut akan tewas d tangan kunyit atau sebaliknye???
nyawa sape yang bakal melayang???

beberapa saat kemudian...

tangan comel kunyit cepuk kepale kodok tuh...
tiga kali dowhhhh!!!

kodok tu melompat coz terkejut!

kunyit aku pon terkejut bila tengok kodok tu lompat.

mereka statik kembali...

aku mengharapkan kunyit bertindak dengan lebih ekstreme...

beberapa saat kemudian..

KUNYIT BLAH DARI BILIK AKU..

cit!!! tak guno!

last2 aku amik keputusan untuk tidor je kat sofa ruang tamu sorang2 HUHU!

besoknye aku kmas2 bilik,,,
xnampak lagi gerangan kodok tersebut.
YES!


FLASHBACK

Ahad; 5 september 2010
TEMPAT; bilik aku lagi

pertemuan kali kedua aku bersama  "DIA"
aku tak tahu mane datangnye beliau..
aku lepak2 tengok TV bersame keluarga
lepas aku layan movie hindustan cter ape tah
then aku masuk bilik dan tutup pintu coz nak main game kat laptop aku
tengah aku syok..
aku dengar bunyik aneh tu lagi...!
tapi aku xpedulikan
aku pk mainan perasaan aku je
bunyik tu makin laju menandakan makhluk tu melompat laju.
aku pulak rabun xnampak mane lokasi bunyik tersebut
tapi aku ada nampak benda itam kat dalam bilik aku !!

DIA LAGI!

aku tau tu memang dia!!

SAIZ YANG SAMA!

cume kali ni dia lebih aktif melompat dan aku lebih takot!
die lompat2 kat pintu aku nak keluar..
lepas tu melompat2 lagi!

aku call Azfa..
die dah gelakkan aku coz aku takot katak
die cakap nape x tangkap katak tu dan makan???
hahahha KEJAM!
aku pon xtau nak tepon sape..
last2 aku tepon abang nuar
aku suruh dia bukak pintu dari luar

beberapa saat kemudian abang aku datang bersama sebatang penyapu 
dan menyapu katak tu kuar dari bilik aku...

LEGA..

tapi still rase katak tu MENGGELIKAN!!!


OK...
tapi kisah tu x habis di situ
sebab...

FLASHBACK

6 September 2010
tempat; Bilik air rumah aku

yang ni malas aku nak cter panjang..

YANG PENTING...
aku terpaksa angkot shampoo & sabun gara2 kodok durjana tuh..
terpaksa mandi kat bilik air belakang



p/s; kepada kodok... jangan datang lagi..tolonglah wahai kodok.. aku merayu..


YANG IKHLAS;
HALIMATUSSA'ADIAH ASMARI

KODOK DURJANA

ENTRY INI MENJELIKKAN
SILA JANGAN BACA

WAHAI SI KODOK DURJANA

tahniah aku ucapkan pada kau sebab berjaya buat aku naik hangin

KAU MENGHANTUI AKU!

ape kau pikir bilik aku ni rumah kau ke sampai kau nak kacau idup aku?
aku xpernah carik pasal dengan kau tau x?
aku xpernah cepuk kau
xpernah belasah anak bini kau
atau mungkin segale keturunan kau
kalau kau nak kacau..
kau kacaulah manusia yang jadikan kau bahan ujikaji
belah badan katak tuh
aku subjek BIO pon aku xamik tau dulu
mase form4 aku cabut dari SMKS coz aku dipakse amik subjek BIO yang membolehkan aku belah kau dan masak sup!!

sesungguhnya kau sangat MISTERI
aku xtau macam mane aku leh jumpe kau sampai 3x!

FLASHBACK

SABTU ; 7 OGOS 2010
TEMPAT ; BILIK AKU

Aku kan dapat MC seminggu coz demam panas dan dipakse balik ke JB oleh doktor kacak tu..
aku sampai JB dalam hari Selasa dan Ahad aku nak kene balik Uitm balik
disebabkan hari tu hari Sabtu..aku plan nak packing barang coz besoknye dah kene balik dah
tapi macam biasa aku punye perangai buruk
SUKA BERTANGGUH
so aku pon g layan cter AdaMaya dulu.. 
Alang2 tinggal 3 episod..bek aku katamkan dulu..
mase tu aku bukak pintu bilik aku besar2 coz panaslah
 then aku g dapo nak minum air

then bile aku masuk kembali ke bilik aku
aku sambung lah tengok movie..
sambil mengunyah snikers..
aku bukannye bahalol nak kunyah kasut tuh
yang ni coklat yang harge rM3.20 sebijik..
kat 7 E banyak.. hihi

ok sambung cter!
tengah sedap kunyah2 sambil layan movie
aku macam dengar lantai bilik aku macam bergesel  dengan sesuatu lantas mengeluarkan bunyi aneh
sekali aku toleh kat tepi gerobok aku
cit!!!!!
seekor kodok yang sangat besar!
aku tau mane dia masuk!
ni mesti kes bilik air sebelah bilik aku xtutup pintu
pertama kali dalam sejarah seekor kodok berjaya meloloskan diri mereka ke dalam rumah incik Asmari
dan KENAPE BILIK AKU!!!
bile aku nampak incik kuduk tu...ape lagi!!!
aku terus selubung diri aku dan mulut macam nak maki je
nak pekik takot bapak aku kembalikan pekikkan itu kepade aku..
yelah..
nak mampos pekik2 jam dah pukul 12lebih??
so aku mengambil keputusan utk membelahkan dari bilik aku dengan rakus
katak tu plak statik... die menyamar kot
dia pk aku bute ke nak tengok bawah mulut dia gelembung2
HAHA!

aku lari g dapor nak amik penyapu
kononnye nak halau beliau..
last2 bile aku masuk bilik...aku tengok die stay tempat tadi...aku plak yang geli2man.
aku pk jalan terbaik nak halau beliau
tibe2 Kunyit aku menyemak gesel2 kat kaki aku
YES
IDEA mari..
aku dukung kunyit
dan campak kunyit ke arah kodok tersebut
dengan harapan kunyit gler
dan gigit katak tu bawak g luar
aku tengok kunyit tu statik tengok kodok yang statik
aku pon ikut statik
DUP DAP..DUP DAP...


to be cotinued...

nak buka pose

SELAMAT BERBUKA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...