Friday, December 31, 2010

isu encik Ghimau

Haloo..

bahang bola belum habis lagi ke?
aku ade bace paper beberapa hari yang lepas
Harimau Muda membaham Sang Garuda
yela skuad bola sepak kan dah menang buat kali pertama
so kat paper paling hangat topik tu la.
selain daripada menepis fitnah dan provokasi dr media Indon,
ade jugak la terselit pendapat rakyat yang touching dengan penggunaan Harimau Malaya
diorang cakap Borneo ni bukan sebahagian daripada Malaysia ke?
kenapa gune istilah Malaya?
Ok macam yang kita tahu,
sebelum Malaysia terbentuk pada 16 September 1963
semenanjung Malaysia dekenali sbg Malaya
So, ade rakyat berfikir Malaya yang digunakan merujuk kepada Semenanjung dan mereka mendesak supaya ia ditukar kepada perkataan Harimau Malaysia. Baru Unite!

Ok jawapannya senang je
Harimau Malaya bukanlah menunjukkan simbolik Malaysia=Harimau 
jawapan nya ialah Harimau Malaya adalah haiwan yang terpilih untuk mewakili Malaysia la
sebenarnya diambil dari Malayan Tiger

comel x?


macam Indon la dia pilih Garuda sbg simbolik kpd negara dia.
yang aku xfaham manusia ni. benda kecik pon nak dibesarkan la
yg Indon pon satu.. ade ke diorang ckp Harimau Malaya xwujud.
dia ckap kite curik dari Harimau Sumatera
eh semua dia ckp kite curik
kalau rakyat dia curik harte benda rakyat kat sini tak ape pulak.

Entah apa apa jek. kadang kadang tertengok juge channel Indon.
bile dengar berite kat  chanel tu je,mcm nak pecahkan je TV tu. HAHA


Thursday, December 30, 2010

bola di mamak

haloooo..


tahniah Malaysia coz menamatkan kemarau 14 tahun piala AFF tu
menang dengan aggregate 4-2
memula aku xpaham sangat bab aggregate segala
then abang aku explain baru ternganga aku faham..
hehe complicated jugak kan bola ni?

ok buat pertama kalinya abang aku ajak aku layan bola kat mamak
ye..
aku sangat excited bile abg aku ajak g mamak
1st time kowt dalam idup tengok bola kat mamak

excitednye!!!

dia janji nak amik aku kat umah lepas magrib
then aku kul 7.30 da terpacak da kat depan umah
ehhhh kesian dak2 ni kene tinggal
sibuk tanya makchu nak g mane..
sorry ye.. kene tinggal la korang.



banyak beza tengok bola kat umah kat mamak
coz kat mamak leh kite curik2 dengar diorang mengutuk
dan paling fun skali..
bile encik goalkeeper aka Fahmi
dapat halang bola masuk goal..semua bersorak

oh lain kali teringin nak tengok bersama jersi tersarung d badan
mest semangat lebih berkobar2 kan?

peace no war


untuk melihat skrin dengan lebih jelas,aku bawak la spek
xade la jadi mcm ayam tercakuk2 tengok TV tu

thanks kepade abg ku.. aum2 sayang anda
oh..total makan 3 dewasa, sorang kanak2 dan sorang baby
adalah RM42.50
oh itu tidak mahal coz macam2 diorang order
nan cheese + tandoori chicken dan lain2 benda mahal
aku?
mee goreng mamak tu pon makan xhabis
aku lebih focuskan pada abang2 yang terkejar2 bola tu

depan mate kami banyak lampu. silau mcm kepale Markus.hehe

malas nak cakap pasal indon
cume 1 je
DAH KALAH TU, DIAM SUDA..

p/s: kadang2 bace benda2 di internet melukakan hati kite, kekekekeh

Sunday, December 26, 2010

petua nak tidur lena

masa : 7.26a.m
tarikh : 26 Dis 2010
tempat : bilik tido aku 
cuace : sejuk mcm dalam aircond

hmmm...
hari ni entah dah hari keberapa aku xleh tido malam
aku xtau la ape kene ngan mate aku ni
skru tercabut ke?
wayar putus ke?
kenapa aku xleh tidoo weh? kenape!

kalau mase kuliah start..
mule la mate kejenye nak pejam je
kepala dah aim kat bantal je.
tapi bile cuti, cuti yang sangat panjang dan membosankan
mate ni xnak pejam pulak!

ermmm..
kalu ikot logik akal, mungkin otak aku xbekerja kowt
sebab tu aku tido skejap pon xpe.
yela kalau dah hari2 dok ber facebook
makan, minum, then layan movie..
mane nye otak nak gerak kan?
sampaikan aku nak kire budget sem depan pon,
simple calculation kene gune calculator!!
aku tadi g tulis ucapan kat novel yang bakal aku hadiahkan kat syed amirul
then tangan aku kaku.
nak menulis pon rase macam kekok giler.
aku nak tulis pon mcm xconfidence je
sorry mirul,tulisan buruk sket
xsuprise kan?
aku nak bagi hadiah, tapi aku da tulis kat blog
actually si Mirul pon dah tau
sebab aku siap tanye lagi kat dia,dia ade ke x novel yang aku nak bagi kat dia
HAHA xpelah, janji ikhlas auww~

ok
berbalik pade tajuk asal
aku risau la kalu2 benda ni berlarutan sampai kelas da start nanti
so aku pon gunekanlah kecanggihan yang ade untuk mengatasi masalah aku tanpa perlu merujuk kepada mana2 pakar kesihatan secara bersemuka atau anta surat
kalau bab2 IT,aku memang failed la
aku xreti sangat nak search secare effisyen
so aku bukak jelah ape yang kuar di sane ekk
aku jumpe la something yg bg petua tido lena
petua dia dah cantik dan sangat lengkap.
tapi masalahnya mane aku nak kaut ingredient utk ikot petua tu

petua 1 ; bunyiknya lebih kurang mcm ni, 2 sudu apple cider + 1 sudu madu bancuh dlm secawan air.
mane daa aku nak sebat apple cider tu?
bukan malas nak beli, tapi tah lah.. kalau nak g beli sendiri, xade lesen nak bawak kereta g Maslee atau Giant berdekatan, nak kirim abah pulak, nant dia tanya ape jadah benda yang aku kirim ni?? masakkk!

petua 2 ; minum air rebusan kurma cina + sedikit manjakani.
baru aku tau wujudnya kurma cina
tapi xpenah pula aku nampak orang jual manjakani
kalu pil manjakani yang jamu tu aku penah la nampak..

tadaaaa mantop gitu~

aku pon meneruskan pancarian aku sampailah aku terjumpe 1 forum
ade sorang brader tu mengadu la dia xleh tido malam
so dia tanye la dlm group tu ape yang dia patot buat?
then aku bace lah respon dari brader2 yang lain
ade yang memberi idea bernas
ade juge yang nganjeng HEHE
ade ke patot suruh minum Livita ngan Red Bull?
ade gak meroyan xleh tdo~

ade yang mencadangkan
1. buat senama yang berat pade siang hari..so malam je, automatik mate ni akan pejam dan akan                          bangun pada keesokan harinya *heaven giler
2.  minum susu b4 tido..
3. kene adjust posisi mase nak tido
maknanya kalau tido meniarap,jantung kite dihempap badan then tu yang ganggu konsentrasi nak tdo
senang ckp ikot je cara tido Nabi Muhammad SAW ye =D
4. makan 1 sudu besar madu asli
5. amik minyak aromaterapi sapu kat muke *bukan tonyoh kat mate
6. kalau da kritikal sangat, makan ubat batuk atau pil selsema. tapi yang ni x digalakkan la

ade pulak yang buat lawak suruh dengar khutbah atau mane2 ceramah agama, mase tu mate akan ngantok atas bantuan nates2 yang ade di sisi and =D betul betul!
ataupon hantok kepale kat dinding, kalau bernasib baik anda akan terlena xbangun2! HAHA

ok da kul brape ni.. 
kene tidur sejam dua, 
nant xade tenaga nak masak,
hergh! chaiyok sakdi!

Monday, December 20, 2010

credit to MIYO!

TAHNIAH.. TAHNIAH!!!

mule2 sila berikan tepukan gemuruh kpd sorang besfren aku
dia juga merangkap SIFU
beliau sangat hebat ye


jeng jeng jeng!!! =D



setelah beberapa kali aku menyaound aka sound beliau
tentang betapa handalnya beliau memasak
akhirnya dia berjaya memasak sejenis makanan yang diberi nama
NASI AYAM
*OOOOoooooOOOOooooOOOOOooo
*ombak ombak!!
ye miya!
aku sangat berbangga akan pencapaian anda yang sangat memberangsangkan
aku macam xpercaye je pagi2 bute kau dah call aku tanye pasal nasik ayam
actually malam tadi aku call kau saje je nak borak2 pasal masak2 tu
sebab aku ade ajar si Izzah tu care2 nak masak nasik ayam tu
so kepade member2 aku yang nak resepi tu
salin jelah kat link ni haaa...
amacam miya? sempat aku promote blog kau kan?? HAHA

oleh disebabkan kau da hebat masak nasi ayam
aku xkan sindir2 kau lagi
HEHEHE
aku memang pelik nape la hari ni ramai sangat yang call aku pagi2 buta
pada aku kul 9 pagi k!
waktu tidur aku tu
sebab aku kan tido lepas subuh..
aku punye nak cover suara mase kau call aku,
aku buat2 suara segar
tapi kau hampeh
"Kau baru bangun ke sakdi? sorry la kacau"
HAHA aku nak menyamar xjadik ke?
kejamnye kau! kantoi..kantoi..
Mr. Darling plak call
lepas aku x reply msg dia
kantoi buat kali kedua 
pastu cik Bell plak call
dia dah menciap2 macam mak orang suruh aku bangun.. HAHA
Encik Ex plak dia sms aku
aku macam biasa la
baru bangun tido memang mood suam2 kuku jek
so xlayan SMS
maaf ye =(

btw miya
tahniah sekali lagi
aku sayang kau aum2
aku rindu kau.
nant dah dok umah sewa jangan lupekan aku
masakkan aku nasik ayam! AHHAHAH

with love
SakdiGaga


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...