Sunday, July 31, 2011

Diambang Ramadhan

ASSALAMUALAIKUM..

wah wah, baru je berkumandang azan maghrib kat negeri Melaka.
welcome ramadhan..
semua status facebook berbau balik kg n puasa bersame keluarga
tapi sebagai anak perantauan yang gigih menimba ilmu,
aku bekukan diri di umah sewa yang habis comel ni.

kat kepale aku dah berkire2 juadah berbuka untuk esok.
peh indah siot masak juadah berbuke bersama housemate dan ditemani assignment melambak.
dah lame rasanye aku x masak dibulan ramadhan.

malam ni,
siap sedialah togak air bergelen2..
bagi segar sikit badan esok.
melaka ni dah la panas berdentum.
kulit leh berubah dua tona lebih gelap oo.

selamat berpuasa aku ucapkan.
bulan2 pose ni lah leh jimat duit.
jangan asyik nak memborong2 kuih kat bazar.

bile kat negeri orang barulah terliur bayangkan makanan yang xade.
balik JB nanti mesti aku akan dapatkan 
air khatira, murtabak BBU ngan Otak2 Kempas.
kat sini susah carik le..

air paling famous kat johor :D

OKlah
kepada sape yang bertarawikh,,
selamat aku ucapkan.

                                    BYE :)

Friday, July 29, 2011

Sebab Assignment siap lambat.

.HAI HAI.



selamat berhujung minggu..
tapi hujung minggu aku akan bersesak dengan assignment.
hari ni aku nak share serba sedikit kenape la assignment Local Government aku xsiap2 dari tadi
dah 4 jam aku terpacak depan laptop, tapi kerja aku tergendala wat seketika!



selain daripada tangan aku gatal bukak facebook n godeh2 blog orang,
BOYFRIEND baru aku ni suke kacau kacau aku.
suke sangat nak meleset2 ngan aku.
suke nak manje2 ngan aku.




aku yang baik hati ni pon layankan ajelah kerenah pakwe baru aku ni
nak dimarah, hati dah sayang.
nak dipukul, dituduh queen control.
yelah nanti dia xsuke aku susah plak. 
dah la duduk serumah lak tu!




JENG JENG..
ni lah pakwe baru aku.
comel x??
V(^______^)V





hei ape tengok2? 


dia dok bantai tido lak.



name mamat ni Momo aka Janggut
dia ni kucing Killa yang dibawa ke umah sewa kitorang.
punyelah manje sampaikan makan pon nak berteman.
eeeee... tu la yang aku suke
aku suke aku suke!!!!
aku suke kucing yang manje2 mcm tu.
manje, gedik.. ah jatuh cinte betullah!

OK la.
si Janggut tu pon dah beralih dan membute sebelah laptop aku.
so aku nak sambung wat assignment.
kepade korang.
sayangi kucing anda.
mereka boleh kurangkan tahap keSTRESSan korang.

BUBYE. :)

p/s: ape tindakkan korang kalu kucing korang wat mcm ni??? 

Tuesday, July 26, 2011

pantang LARANG

HAI HAI :)
rindu kucing aku :(
ehem2..
sebagai sorang yang pernah melalui zaman kanak2 yang normal,
mesti korang pernah dengar pantang larang dari orang2 tua. 
aku memang dibesarkan dengan pantang larang.
biasalah semua benda yang xelok dibuat,
orang tua akan bg hint JANGAN buat dengan gtau perkara buruk akan berlaku.

hari ni aku nak citerkan benda yang berlaku mase aku umo 5 tahun.
masa tu aku kecik lagi n aku suke menyabung.
korang tau menyabung tu ape?
menyabung tu meniarap sambil lipatkan kaki ke atas n tangan tongkat kat dagu.

mak aku yang tengah lipat baju tegur
" Sakdiah, jangan menyabung macam tu, nanti mak mati"

heh, mase tu aku budak lagi, manelah aku kisah ape mak cakap
aku siap sengih2 sambil makin goyang goyangkan kaki aku laju2..
tanda menganjeng la tu..

masa tu sebenarnya mak aku memang ade penyakit kanser
n beberape bulan lepas tu,
mak aku betul2 meninggal.

pergh masa tu aku rasa akulah penyebab utama kematian mak aku.
memang cuak habis la!
fikiran aku,
kalau mase tu aku xlawan cakap mak cakap jgn menyabung,
 mesti mak aku xmeninggal
 macam2 andaian bermain kat kepale aku.
rase takot pon ade jugak.
kalau lah bapak aku tau aku menyabung...
so aku rahsiakan perihal aku menyabung tu pada semua orang.

lepas mak aku meninggal,
aku duduk kampung 3 tahun.
kalau aku sepit kuku malam2, makcik aku cakap nanti hantu langkah
kalau aku malas sapu rumah, dapat suami tua.
kalau makan sambil nyanyi, nanti jadi buaya.
disebabkan aku ni trauma dengan pantang larang..
aku patuh semua benda tu.aku xbuat.
aku takot semua tu terjadi mcm ape terjadi kat arwah mak aku.
cukuplah seorang korban atas kesalahan aku.
yela nak mampos kalau aku jadi buaye betul2??
mesti kene duduk zoo.

bila aku dah duduk JB balik mase darjah 3,
cikgu pernah tanya sape anak yatim.
aku sorang je angkat tangan,
n cikgu tu tanye kenapa mak aku meninggal,
aku jawab la sebab aku menyabung.
cikgu tu senyum,
n suruh aku tanye bapak aku kalau balik rumah.

aku tanya bapak aku,
abah aku ckp arwah mak aku meninggal sebab sakit
aku pon ceritakan perihal rahsia aku yang aku menyabung,
dia bantai gelak guling2 n dia ckp tu cumelah pantang larang.
benda tu xbetul.
mak aku meninggal bukan pasal aku menyabung.
itu cumelah teguran sebab xsopan la awek cun menyabung.
habis terselak2 kain tu.

ooooooooo

barulah aku paham pantang larang tu ape.

sejak dari tu..
semua pantang larang dah tak lut kat diri aku.
aku nyanyi mase masak..
aku duduk tepi tangga..
dan banyak lagi.

SEKIAN. :)

Sunday, July 24, 2011

SEGMEN : PUASA DAH DEKAT.

Assalamualaikum..


hari ni aku nak mengejoin segmen oleh kak Rafina Mimi. adeh actually baru kenal blog tu, so xsempat beramah mesra. panggil kak Mimi la. comel gitu. hehe. Ok sape nak ngejoin klik banner tu.

****************************

bile citer pasal puasa.
sejak aku budak2 sampai la dah boleh jadi mak budak
selama 20 tahun aku idop kat dunia ni,
kenangan masa puasa yang aku xleh lupe mestilah kenangan mase aku ponteng puasa.

sebelum akhil baligh,
aku pernah dan agak selalu ponteng puasa.
ni semua gara2 tanda protest coz bapak aku xpernah offer sehari puase dapat singget
tapi bile bapak aku xlayan protest yang aku tunjuk,
ditambah pulak dengan citer ustazah kat sekolah agama kalu xpose kat neraka jadi ape..
aku terus puasa.
tapi bile minggu depannye ustazah cerita kite leh berbuke kalau xlarat..
balik sekolah pukul 5 hari tu jugak terus aku togak air sejuk.

mase budak2 dulu, pendek akal..
kalu aku ponteng puasa, bukannye aku nak makan kenyang2
aku suke curik2 togak air laici kat icebox ngan cekop seketul ayam.

benda paling bangang bile aku curik ayam masak kicap kat kuali mase orang xnampak,
pastu aku lari sembunyi dalam bilik air sambil makan.
paip air dibuka utk cover.
paling sadis bile akak aku siap kire ayam n dia perasan ilang satu
mati2 aku nafikan aku yang makan. 
muke nak mcm muke pasha sanda kene fitnah
last2 dia bau tangan aku, sah ade bau ayam masak kicap!

kalau dulu aku kecik2 puasa mase cuti sekolah.
so dah la dok umah sorang2..
agak2 line clear semua da gi keje..
aku dok masak megi.
sampah plastik megi tu aku selitkan kat tempat rahsia.
pinggan,sudu garpu semua aku basuh n siap lap bersih2
meja aku lap n makesure xade setitik kuah pon tertinggal
dengan konfidennye aku mengaku puasa kat abang aku bile dia tanye
tapi agak bongok coz aku tertinggal periuk megi tu atas dapor.

kalau dah akhir2 puasa..
mestilah meja umah aku penuh dengan kuih raya.
ade lebih 30 balang oooo..
agak2 aku 'gastrik' kalu puasa,
aku balun sebalang kuih raya. bukannye diorang perasan,
pastu bekas balang tu aku lupuskan dengan membakarnya kat belakang rumah..
bukti kene dihapuskan segera!
tapi parah jugak nak jawab kalau ibu tanya
"Sakdiah, ada nampak x ibu punye kuih tart. hari tu ibu beli 3 balang, dah tinggal dua."
jawapan aku?
 aku wat2 tertido coz PENAT berpuase la kononnye.

benda paling hebat..
kalau aku ponteng puasa, aku akan berlakon kononnye aku beriye2 nak buke puasa
barulah lakonan puasa penuh tu menjadi.
tapi disebabkan terlalu obvious sangat lakonan aku
family aku mcm dapat meneka yang aku xpuasa.
abang aku asyik2 tanye tol ke aku ni puase?? ciss!

Ah, tu semua citer berbelas tahun dulu..
mase hingus meleleh pastu kesat kat baju kawan.
aku ceritakan bukan untuk nak ngajar tips2 untuk budak2 atau bapak budak nak monteng puasa,
tapi sebagai panduan mak2 budak utk detect anak dia menipu puase.
baik nye aku ni. 

kini aku dah besar, matang dan berwawasan
malah baik hati dan penyayang. kihkih
aku nak ngucapkan selamat berpuasa.
dan selamat menunaikan ibadah.
adik2 yang sekolah tu..
balik sekolah jangan terus gi icebox teguk air laici k.
jangan contohi aku.

yang baik dijadikan ikutanyang jahat dijadikan tauladan(eh tol ke peribahasa aku ni.)

Sekian. kisah benar aku.
:)

Tuesday, July 19, 2011

Game Zombie Drop

HAI hai :)

skarang ni kan aku ngah bergembire menjalani hari2 sebagai student yang sedang bercuti
bosan mengadap facebook dan mencari aktiviti lain selain main2 dengan kucing,
aku pon mengexplore ape2 benda yang aku leh wat untuk isi mase lapang

hari ni aku install game Zombie Drop dari application Google Chrome.
aku xpernah main game ni kat mane2
al maklumlah orang xade ipon atau blekberi. hehe

kepada yang dah tau, buat2 lah xtau n layankan je ape aku nak cter.
game ni cute ooo..
zombie dia gemok sket n korang kene letopkan kotak atau tayar2 yang ade utk wat zombie tu berdiri kat atas  besi bervoltan tinggi.
kalu zombie gemuk tu dah berdiri, leh la tekan suiz utk bg zombie tu kene karen.
kehkeh mampos zombie tu hangus n kojol ditempat kejadian.
terpekik terlolong dia. puas hati aku.
HAHAHA *gelak kejam

tu dia zombie gemuk
ok, kepade sape yang nak cube menginstall,
leh klik kat link ni.

leh je korang bayangkan korang ngah karenkan orang yang korang benci. hehe

BuBye. :)

Monday, July 18, 2011

lelaki + guitar = awesome!

HAI HAI HAI!

selalunye korang rasa lelaki paling macho mase bile?
mase diorang ngah bertenggek atas divider? tengah bawak kete Evo?
mase tengah berpeluh pegang cangkul? pegangkan handbag awek??
atau mase tengok lelaki pakai MP3 sambil goyang2 kepale ala2 cter korea? kahkah

















pada pandangan aku lelaki paling macho mase diorang pegang gitar
peh mase tu hati perempuan boleh cair macam Slurpee ditinggal bawah matahari oo.
sepantas kilat cair! xkesah la gitar kapok ataupon gitar karen..
petik gitar pejam2 mate, lagi syok kalau sambil nyanyi.

pernah sekali masa aku nak gi cafe, aku lalu depan kolej lelaki
aku terdengar sorang ni nyanyi lagu Yang Terindah sambil main gitar
walaupon tone hancur dan suara lagilah hancur,
tapi ia berjaya membuatkan aku berhenti melangkah wat beberapa ketika. ececeh!

sape kate lelaki main gitar tu xade mase depan?
lagi elok main gitar dari melolong kat mamak sampai setengah hari
at least otak tu gerak jugak la sambil petik2 gitar
mane tau leh ngorat awek gune gitar kapok korang tu..

kalau kuar dating..
xadelah asyik pimpin awek sane sini dok mengadap wayang
sekali sekala bawak awek gi taman, then nyanyilah sedas dua lagu wat awek tercinta diiringi petikan gitar.
kalau besday member atau awek, leh la korang wish dengan gitar korang tu.
kalu ade rezeki leh wat show n jadi kaye raye mcm budak bawah ni.
sape xkenal budak ni, leh la celup tangan korang dalam minyak panas.



aku makin suke budak ni lepas dengar dia main lagu fav aku, Haru Haru-Big Bang.
semua video dia kat youtube aku like n aku minat dia sampai sekarang :)

so,, pade korang laki nampak macho mase bile ek??

OK bubye :)

p/s:  nak laki mcm abang aku yg superb men gitar. kahkah. berangan!

Wednesday, July 13, 2011

kite suke kucing! hihik

HELLO selamat pagi! :)

hari ni perangai terejal datang..
so aku terlupe datang 2 kelas ngehngeh.

ok berbalik pada tajuk gedik kite hari ni
korang paling suke binatang ape?
parrot? cicak tokek? rabbit?

aku paling suke tahap dewa kat kucing
segala kaum kerabat kucing aku sayang
kalau leh semua kucing yang merempat tu aku nak bela
tapi apakan daya, family aku tak bagi :(

aku paling suke gi umah Killa coz kucing dia semua gemuk, besar, manje dan comel habis
kerja kucing dia makan, minum, tido, n bersandar je
maunye x gemuk!


ni bapak kucing. cobby name beliau
ini anak dia. chairo ni garang sikit. darah mude la katekan
amboi sombong tol mamat nieh.

comelnyeeee!

berbeza ngan kucing aku yang kerjenye lari2 satu rumah,
wat serang hendap coz nak tunjuk teror kalau dapat tangkap cicak kobeng
dah dapat tangkap wat masuk rumah n kalau termakan cicak berbisa habis berak2 sane sini
habis hebat la tu. hihi..

aku xsuke bela binatang yang aku xleh sayang2 n belai mcm ikan ke, kure2 ke.. 
xsyok la xleh ajak teman tido.
kalau kucing leh teman kite gi dapor malam2
bayangkan kalau nak ajak kure2 teman gi dapo malam2.. subuh baru dia sampai dapor tu.
lg 1, kalau kucing kite wat dajal,
mandikan je. mesti dia terus jadi budak baik.


BUBYE :)

Tuesday, July 12, 2011

hello :)

HAI HAI HAI :)

wah wah aku senyum bukan main lebau lagi
punyelah excited coz dua bijik test telah pon berlalu pada tarikh keramat ni
amacam test?
peh pedih hulu hati aku nak story woi!!

ok sepanjang dua minggu aku bz mengalahkan mak nenek.
semenjak ade 5 PAD & 1 LAW ni,
semuanya jadi huru hara.
kalau dulu aku mampu mengengok movie Disney setiap hari,
sekarang ni mampu menyapu air mata je tengok esaiment yang melambak.

teruskan dengan entry yang cepat dan pantas
pada 2 minggu lepas
serius eh aku bz coz course kitorang wat event pasal ASEAN
cabut undi punye cabut..
kitorang dapat negare LAOS.

ape2 hal kite peace dulu!
aku dan rakan serumah amatlah bz tahap gaban membantu rakan sekelas menyiapkan bahan2 untuk event kitorang
kitorang dikehendaki menghias meje bertemakan negare yang kite dapat
kitorang cat bendera, bangunan ngan masak
yeah meja kami :)

inilah rakan serumah aku yang sehidop semati
OH lupe plak kerja extra aku.
part timer lukis2 muke orang ;)

satu kepale singgeeeettttt!!!!

inilah bangunan yang diketuai oleh killa

ni lak makanan LAOS yang diterjui oleh aku n killa gak
HOH,
agak sengit jugak saingan yang diberikan oleh budak DPA lain
so harapan nak menang tu mcm dah kabur dan semakin kelam
last2 kitorang dapat tempat ke 3 dari 10.
amacam? hebat x?
xsia2 order baju sorang satu :D

OK la.
sok ade test Development Admint
jage diri baik2 k
kalau jatuh bangun sendiri
kalau lambat orang gelakkan. hehe

Aum2 :)
PAPAI

SEGMENT BERSAMA KHALIS


HAI hai :)

sebagai seorang pengunjung tegar blog bro Khalis mestilah wajib untuk saye mengejoin segment ni
apehal tetibe gune "saye"?
aiseh xsopan plak dengan orang tua  kurang muda untuk beraku engkau.
hihi gurau je bro
ape2 pon tahniah bro coz berjaya memfemeskan blog bro. yeeehaaaa!
ok sila la join dengan mengeklik banner tu haaa...

nasib baik ade segmen ni leh la komen2 n gtau ape yang kite suke pasal blog ni
first sekali mestilah blog ni menjadi pilihan untuk tengok benda lawak tahap gaban, bace cter 18++ dan juge informasi yang best best belake..
xkesahlah orang cakap bro ciplak dari blog orang lain ke, amik dari blog Rusia ke,, persetankan semua tu.. yang penting BEST. :)
overall semuanya OK2 belaka
dan cume 1 je..
satu sahaja...

saye terluka jika ade post berbau politik.
pandangan kite berbeza.
tapi xpe.. 
kite layan je. hihi

HAHA
ok bro. 
selamat maju jaya dan sila jaga anak anda yang comel tu bersama maknya.
rajin2 kan post cerita lawak ye. leh lepas tension.

PAPAi.
:)

Tuesday, July 5, 2011

aku menengok Transformers.

HAI HAI HAI!!

fuh..punyelah BZ aku 2 minggu ni gara2 banyak quiz, submit esaiment, plus ada event ASEAN.
sebagai pelajar yang dedikasi haruslah aku ngan housemate aku bergolok bergadai untuk wat ape yang patut untuk event ASEAN tu.
semalam pulak kitorang kene pergi Majlis Perbandaran Sepang untuk wat kaji selidik esaiment local government.

sabtu lepas aku bermaustatin kat umah Kila di Seremban.
disebabkan kakak dia dah tolong belikan tiket,
kitorang pon cepat2 siap balik ke Seremban
eh, betapa baik nye kakak si Killa sanggup beratur panjang untuk membeli 3 keping tiket Transformers 3D!
yeah, tercapai pon hajat aku nak tengok Transformers 3D :)

punyelah excited plus batak habis,
tanpa ragu ragu aku membeli tong dibawah ni yang berharga RM17.

benda alah ni leh tranform!

apa yang istimewa?
bawah dia letak ais, atas letak popcorn je
memang habis canggih la benda ni. kihkih

comment?
aku peminat setia transformers.
so pada aku semuanya perfect.
xade cacat cela.

:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...