Friday, September 9, 2011

Pandangan Lain mengenai Service Tax

HAI HAI..

Ramai yang bising pasal topup RM10 dah naik 60sen pasal tax 6%
banyak spekulasi timbul.

Kerajaan dah tak ade duit..
kerajaan cekik duit rakyat dan lain lain.

baru sekejap tadi aku jawab pop quiz pasal tax.
sebenarnya service tax 6% tu dah impose lama dah, since 1998.
Masa tu semua tax, syarikat telekomunikasi tu tolong coverkan.
tapi skarang diorang amik keputusan untuk tak menyerap tax tu.
maksudnya, diorang impose charge tu kat pengguna lah.

alasan yang diberikan,, setiap topup dan pek permulaan akan dikenakan tax 6%.
kalau dulu diorang mampu tanggung sebab kadar sms n panggilan sangat mahal.
tapi sejak kebelakangan ni, semua berlumba2 wat promosi.
kalau dulu 1 SMS 20sen, sekarang 1 SMS 1sen je.
sebab tu diorang transferkan burden tax tu pada pengguna.


sebenarnya semua benda yang kita beli ada hidden tax.
harga sebenar barang di tambah dengan indirect tax..
dan kita pon beli sambil membayar cukai yang sepatutnya ditanggung oleh pengeluar tu.
hal tu sama mcm yang terjadi skarang.


so nak salahkan siapa??
negara mana yang tak impose tax?
main revenue of gov = tax
revenue tu dibelanjekan untuk rakyat jugak.
untuk mengsubsidi, buat sekolah, betulkan jalan..
dan lain lain lagi :)


untuk lebih jelas dan nyata,, klik sini ..


p/s: pendapat aku la kan.. sorry la kalu tersalah. saya budak baru belajar. 

18 comments:

Prince Halilintar said...

biaselah ragam pengguna kan...hehe

iMBobo said...

kalau beli topup kat kawasan bebas cukai boleh x?hehe

muhamad hanif said...

Ala, jual topup kan untung kecik, so lepas ni untung banyak sikitlah kan.

kokser kokdam said...

rakyat msia kayo..

xpo..

hahahaha

Syuxer said...

kalau tax dibuat ngan cara betul,x mengapala hehe..

kita dah banyak dibebankan cukai sana-sini..kerajaan harus cari jalan bantu rakyat kurangkan beban neh..bukan semua berpendapatan tinggi..kereta sekarang dah naik pula cukai huhu..zaman dr.mahathir tak pernah la macam2 cukai naik..huhu

syrupmasin said...

perghh mcm lecturer lah :P

ZORA said...

setiap bnde yg brlaku mesti ade sebb...sbnarny mula2 nak marah gak sal isu ni..p bila d pikirkn blik.. tak salah kot kerajaan wat gitu...huhhu

budakijaupendek said...

tetap tak puas hati.
alasan je tuuuww........
dh la gaji tak naik, asyik harga barang naik.
tax berlambak-lambak!
subsidi minyak pun nk lupuskan.
apekah ??
emo jp. ngehehehe ~

chemay said...

alaaa.
apasal kerajaan tak start dari dulu.
macam org sekarang dah selesa tak kena bayar tax.
tbe2 kena.
sebab tu ramai yang merunguttt
-.-

Muhamad Zaki Zafir said...

pembetulan,sblm ni 5% bkn 6%,n company telco dah cover,siap bg flat rate call sms semua.skrg naik jd 6%.tmbh 1% je kan,tp kira lah brp syrkt telco nk tanggung.340juta ringgit.nk lebih blh tgk blog saya.

mmg semua negara ada cukai,tp banding negara yg tinggi cukainya tp terbaik perlaksanaan pulangannya kpd rkyt.tgk german yg cukai tinggi,tp tol,parking,pendidikan percuma.jgn bnding negara dgn yg lg teruk,makin terkebelakang lah kita sbb kita rasa kita ni masih baik.

cari sbb kenapa tax naik.tgk hutang negara kita berapa,& knp disebalik hutang yg berlambak2 sejumlah 432billion tu & pemotongan subsidi, seorg isteri perdana menteri membeli cincin 24juta ringgit dgn 3-4 versi cerita berlainan disebalik isu cincin yg dikeluarkan sndiri oleh pihak2 beliau spt utusan,bekas setiausaha anwar ibrahim, serta isu2 lain.sbb itu rkyt marah. :)

adan said...

erm... thanks untuk entri ni..

sergeant keroro said...

yes. memang semua benda ada tax.

cuma kalau dari dulu ada, kenapa sekarang baru implikasikan?

ok, sekarang nak cerita pasal keuntungan pihak telekomunikasi jek.

walaupon ada promosi, tetapi income diorang sentiasa masuk, sebab benda ini satu keperluan.

lebih sejuta orang setiap hari membeli kredit, dan juga beli simpack prepaid baru.

kan?

just saying.

hamzah ian said...

byk jgk tu 6persen

cik sakdi said...

HAHA thanks untuk pendapat korang. aku cume nak explain pasal tax yg syarikat telekomunikasi tanggung. sbb ramai yg salah faham bahawa gov baru nak impose tax ni,,sbb diorng pk slama ni tpup x dikenakan tax. pasal cincin dan lain2.. saye bukannya sesiapa utk membackup atau mengattack PM kita ok. ;)

sis92 said...

rakyat malaysia mmg cpat melatah..
bila ada kes2 mcamni, nak mengamuk je..cuba fikir dari sudut positif dulu..

keep smile!

cik sakdi said...

sis.. mungkin ada yg suke cari yang buruk. benda baik susah nak nampak. mungkin la kan. hehe

Muhamad Zaki Zafir said...

tax,mana2 negara pn kenakan,tp byk mana pulangan pada rkyt,itu bezanya.skrg negara kita tax tinggi tp serba serbi rkyt tanggung jugak,so fikir2kan.jgn kait dgn kata2 abraham lincoln yg kata jgn tgk ape yg k'jaan bg,tgk sumbangan kita sndiri pada negara.dia tu presiden usa, dia pemerintah,dh tntu dia ckp mcm tu.

Nurnajwa said...

Hmmmmmmmmmm, entahlah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...